Az invazív hódpatkányok fenyegetik árvizekkel Kaliforniát
Az invazív hódpatkányok fenyegetik árvizekkel Kaliforniát

Nem kiáltványban, vagy csapatösszevonásokkal, hanem a gátak ementáli sajttá alakításával. A nutriának is nevezett faj jelentősen veszélyezteti az öregedő gátak és töltések épségét szerte Kaliforniában.

Az eredetileg Dél-Amerikából származó állatot, mely a maga 40–45 cm-es hosszával a legnagyobb rágcsálók egyike, húsa és prémje miatt a világ több pontján tenyésztették, az elszabadult állatok pedig sokfelé vetették meg a lábukat a vadonban – sajnos hazánkban is. A faj 2016 óta szerepel a Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos, inváziós fajok jegyzékén. Egyelőre szerencsére – legalábbis felénk – nem okoztak túlzottan jelentős károkat, nagyon más a helyzet azonban Észak-Amerikában.

Ahogy a Qubit cikke beszámol róla, a New Scientist című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a faj jelenléte – szó szerint – az alapjaiban áshatja alá a kaliforniai árvízvédelmet. Elszaporodásuk esetén felborítják a vizes élőhelyek ökológiai egyensúlyát, a gátakban és töltésekben kialakított tágas üregeik, illetve az ezeket összekötő járatrendszerek pedig növelik az árvízkockázatot.

Mint írják, az állam árvízvédelmi rendszerét a klímaváltozással egyre intenzívebbé váló esőzések és az extrém hőhullámokkal járó szárazságok sem kímélik. A helyzetet tovább rontja a sokévtizedes fenntarthatatlan mezőgazdasági gyakorlatok okozta talajsüllyedés, ami mögött a talajvíz nagymértékű megcsapolása áll.

A szakértők szerint a kaliforniai nutria-állomány már több milliósra becsülhető, amely a kockázatok olyan szintű emelkedésével jár, hogy elkerülhetetlenné válik az emberi beavatkozás. Esetünkben – pontosabban a nutriák esetében – ez a populáció jelentős gyérítését jelenti.

search icon