Az ökológiai válság megoldása segíthet a klímaváltozás elleni harcban is

Az ökológiai válság megoldása segíthet a klímaváltozás elleni harcban is
Az ökológiai válság megoldása segíthet a klímaváltozás elleni harcban is

A szakértők egyre inkább egyetértenek abban, hogy az éghajlati és ökológiai válság kezelése nem elválasztható egymástól. Az ökológiai kihívásokkal való szembenézés viszont sokat segíthet előbbi kezelésében is.

Az ökológiai válság megoldására alkalmas természetalapú megoldások akár harmadát is biztosíthatnák az éghajlatváltozás mérséklésére 2030-ig kitűzött kibocsátás-csökkentési célszámoknak. Ezek a megoldások több olyan módszert is magukban foglalnak melynek célja a természetes ökoszisztémák helyreállítása és ezek segítségével különféle célok megvalósulása.

Ilyen lehet például a természeti katasztrófák okozta károk csökkentése a természetes védőrendszerekkel, vagy a városok élhetőségének és ellenállóképességének növelése zöldterületek létrehozásával.

Ezeket a megoldásokat még nem használjuk eléggé, komoly potenciál rejlik bennük. Ahogy a másfélfok.hu részletes elemzésében olvashatjuk, a megoldások megfelelően és hatékonyan alkalmazva nemcsak az éghajlatváltozás mérséklésében játszhatnak jelentős szerepet, de hozzájárulhatnak többek közt például a víz- és élelmiszerbiztonsághoz is.

A természetalapú megoldások többsége a teljes ökoszisztéma megőrzésére vagy helyreállítására fókuszál, mert csak így jutunk a legteljesebb hozzá az ökoszisztéma szolgáltatásokhoz. Ezek alatt mindazokat a javakat és szolgáltatásokat értjük, melyek az ökológiai rendszerek természetes vagy ember által befolyásolt működése során keletkeznek, és hozzájárulnak a társadalom, s benne az egyén jól(l)étének fenntartásához és növeléséhez.

Azt persze fontos kiemelni, hogy bár nagyon fontos a természetalapú megoldások használata, de csupán ezek széleskörű alkalmazása még nem elegendő az éghajlati válság megoldására, ahhoz az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus visszafogása is elengedhetetlen.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(másfélfok)

search icon