Az uniós jogalkotók a zöld befektetési szabályok mellett
Az uniós jogalkotók a zöld befektetési szabályok mellett

Az Európai Bizottság áprilisban javasolta az EU fenntartható finanszírozási akciótervét, ami egy összetett jogszabály. Ez alapján dől el a jövő évtől, hogy mely befektetések jelölhetők „fenntarthatónak” az EU -ban.

Az Európai Parlament és az EU országai megvizsgálják a javaslatot, amely magában foglalja a CO2 -határértékeket és egyéb kritériumokat, amelyeknek a gazdasági tevékenységeknek, például az autógyártásnak, a szélturbináknak és a cementgyáraknak meg kell felelniük ahhoz, hogy zöld beruházásoknak minősüljenek.

Hétfőn a Parlament környezetvédelmi és gazdasági bizottsága elutasította egyes törvényhozók kísérleteit, hogy kifogást emeljenek a javaslat ellen. Három képviselői indítvány megpróbálta blokkolni a javaslatot azzal az indokkal, hogy az nincs összhangban a meglévő uniós jogszabályokkal, illetve, hogy az atom- és gázerőműveket zöld beruházásként tartalmazta volna.

Pascal Canfin, a környezetvédelmi bizottság elnöke üdvözölte a szavazás eredményét, és azt mondta, hogy a taxonómia „megerősíti az EU vezető szerepét a zöld finanszírozási szabályok terén”.

A Bizottságnak az elkövetkező hónapokban egy második javaslatot kell közzétennie, amely megerősíti, hogy a jogszabály zöldnek minősíti -e az atomenergiába és a gázba irányuló beruházásokat, és milyen feltételek mellett.

Tavaly egy interjúban Canfin elmondta, hogy a gázberuházások a taxonómia „átmeneti” kategóriájába tartozhatnak, feltéve, hogy hosszú távon nem akadályozzák a megújuló energiaforrások megjelenését.

A múlt héten 150 lobbicsoport összehangoltan sürgette Brüsszelt, hogy ne jelölje meg a gázt zöldnek, és szerintük ezzel elősegítenék a fosszilis tüzelőanyagokba történő beruházásokat abban az időben, amikor Európa célja a szén-, gáz- és olajfüggőség visszaszorítása.

Brüsszel a taxonómiarendelettel azt szeretné elérni, hogy az éghajlatbarát projektek láthatóbbak legyenek a befektetők számára, akik nagy összegeket tereljenek olyan projektekbe, amelyek segítenek az EU-nak elérni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó céljait.

(Forrás: euractiv.com Kép: pexels.com)

search icon