Az USA és Európa közös műholdja fogja elvégezni a világ első globális édesvíz-felmérését

Az USA és Európa közös műholdja fogja elvégezni a világ első globális édesvíz-felmérését
Az USA és Európa közös műholdja fogja elvégezni a világ első globális édesvíz-felmérését

A SWOT (Surface Water and Ocean Topography) küldetése a Föld tavainak, folyóinak és víztározóinak több mint 95%-áról méréseket végezni.

A víz az élet, de minden fontossága ellenére az emberiségnek meglepően korlátozott rálátása van a Föld édesvízi területeire. A kutatók a világ mindössze néhány ezer taváról rendelkeznek megbízható vízszintmérésekkel, a bolygó egyes fontos folyórendszereiről pedig alig vagy egyáltalán nincsenek adatok. A készülő SWOT (Surface Water and Ocean Topography) műhold ezt a hatalmas hiányt fogja pótolni. A Föld vízkörforgásának jobb megértésével hozzájárul a vízkészletekkel való jobb gazdálkodáshoz, és bővíti az arra vonatkozó ismereteket, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat a tavakra, folyókra és víztározókra.

A NASA és a francia Centre National d’Études Spatial (CNES) űrügynökség, valamint a Kanadai Űrügynökség és az Egyesült Királyság Űrügynöksége együttműködésében a SWOT a tervek szerint novemberben indul a kaliforniai Vandenberg űrbázisról. A mérnökök és technikusok a franciaországi Cannes-ban, a Thales Alenia Space által üzemeltetett létesítményben fejezik be a műhold munkálatait.

A SWOT-nak több kulcsfontosságú feladata is lesz, többek között a Föld felszínén lévő víztestek magasságának mérése. Az óceán felett a műhold képes lesz „látni” az olyan jellemzőket, mint a 100 kilométernél kisebb átmérőjű örvények – melyek olyan aprók, hogy a korábbi tengerszintmérő műholdak még nem tudták megfigyelni. A SWOT a Föld 15 hektárnál nagyobb tavainak több mint 95%-át és a 100 méternél szélesebb folyókat is meg fogja mérni.

Forrás (enn.com)

search icon