Azonosították a legnagyobb környezetszennyezőket
Azonosították a legnagyobb környezetszennyezőket

A múlt hónapban, az egyiptomi COP27 klímacsúcson az Al Gore által támogatott Climate TRACE nevű, 2020-ban indult civil szervezet bejelentette, hogy több mint 70 000 környezetszennyező vállalatot azonosított. A szervezet társalapítója arról számolt be, hogy eredményeik adják az eddigi legrészletesebb létesítményszintű globális leltárat az üvegházhatású gázok kibocsátásáról.

A kutatók a bányászat, a hulladékfeldolgozás, a finomítás, a mezőgazdaság, a hajózás és a feldolgozóipar területén található telephelyeket vették számba. Megtudták, hogy a világ 50 legnagyobb szennyezőjének több mint felét olajjal vagy gázzal kapcsolatos létesítmények teszik ki. A fosszilis tüzelőanyagok már most is a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás vezető forrásai.

Az éghajlati válság időnként megoldhatatlan kihívásnak tűnhet, nagyrészt azért, mert eddig csak korlátozottan tudtuk, hogy pontosan honnan származik a kibocsátás

 – mondta Gore nevű szervezet egyik nyilatkozatában.

Hozzátették, hogy ez a részletesség azt jelenti, hogy végre olyan kibocsátási adatokkal rendelkezhetnek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy határozottan cselekedhessenek, és cselekvésre szólíthassanak fel.

A jelentés azt is megállapította, hogy a több mint 70 000 azonosított szennyező közül az 500 legnagyobb szennyező a 2021-es teljes globális kibocsátás 14 százalékáért felelős. A szervezet szerint globálisan az olaj- és gázkitermelésből származó kibocsátás jelentősen aluljelentett, és az adatok azt mutatják, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (The United Nations Framework Convention on Climate Change) jelenteni köteles országok esetében a kibocsátás akár háromszor magasabb is lehet.

Az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó összes jelenlegi adatforrás, a Climate TRACE kivételével, egyetlen szűk keresztmetszetű forrásból származik. A jelentés nagyságrendje mutatja a Climate TRACE potenciálját abban, hogy a kulcsfontosságú iparágak jobban elszámoltathatóvá váljanak az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulásukkal és a szén-dioxid-mentesítési erőfeszítéseikkel kapcsolatban.

(Forrás: greenqueen.com)

search icon