Bajba került teknősöket mentettek
Bajba került teknősöket mentettek

Argentínában a Mundo Marino alapítvány munkatársai visszaengednek az óceánba két zöld teknőst, amiket akkor mentettek meg, miután halászhálókba gabalyodtak. A veszélyeztetett állatpár egyik tagja a tengerből lenyelt műanyag miatt igen rossz állapotban volt.

A teknősök egy hónapot töltöttek a Fundación Mundo Marino állatrehabilitációs intézetben, ahol a tudósok ellenőrizték úszásukat, segítettek a táplálkozásukban és lehetőséget adtak nekik a műanyagtól való megszabadulásra. Később a San Clemente-i strandokon engedték őket vissza a tengerbe.

Amikor a teknősök megérkeztek, medencékbe helyezük őket, és megvizsgáltuk az úszásukat, hogy ellenőrizzük, szenvedtek-e valamilyen maradandó károsodást

– mondta Vanesa Traverso, az alapítvány biológusa.

Hozzátette, hogy mivel ezek az állatok növényevők, ezért algával etették őket, ám az egyikük elkezdett műanyagot üríteni. Szerencsére nem halmozódott fel túl sok műanyag az állat gyomrában. Néhány korábbi példány a központba érkezett, és akár 22 grammnyi lenyelt szemetet is ürítettek. Sajnos a központba kerülő teknősök mintegy 96%-a ürít műanyagot – tette hozzá a biológus.

A veszélyeztetettnek minősített zöld tengeri teknősökön vérvizsgálatot is végeztek, sőt, még röntgenfelvételeket is készítettek, hogy ellenőrizzék emésztőrendszerüket és tüdejüket.

A vizsgálatokból a tudósok megállapították, hogy az egyik teknősnél magas volt a fehérvérsejtek szintje, és néhány paraméter enyhe fokú vérszegénységre utalt. Bianca Mancini, az alapítvány állatorvosa azt mondta, hogy antibiotikumok, vitaminkomplex és vas keverékével hatékonyan tudták kezelni a szennyezett vízben rossz állapotba került állatot. Nem sokkal később, miután meggyógyultak, visszaengedték a megmentett tengeri teknősöket természetes élőhelyükre.

(Forrás: reuters.com)

search icon