Belátható közelségbe került a klímacél elérése az új tervekkel
Belátható közelségbe került a klímacél elérése az új tervekkel

Áttörést értek el a világ országai a klímaváltozás elleni küzdelemben a jelenleg is tartó COP26 klímacsúcson. Legalábbis az ígéretek szintjén. A fő cél eléréséhez viszont még mindig meg kellene kettőzni az erőfeszítést, és persze minden azon múlik, végül mi valósul meg a fogadkozásokból.

„Rendkívül biztató… Kiváló… Nagy hír… Mérföldkőnek számító pillanat…” – fogalmazott a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója, Fatih Birol azzal kapcsolatban, hogy az IEA új modellszámítása szerint a globális átlaghőmérséklet iparosodás előtti szinthez viszonyított emelkedését 1,8 °C-on lehet tartani, ha az országok minden, az ENSZ klímacsúcsán tett ígéretet betartanak. Ez jelentős előrelépés az eddigiekhez képest, hiszen ez az első alkalom, hogy a kormányok kellő ambíciójú célokat tűztek ki a globális felmelegedés 2 °C alatt tartására. Ez azt jelentené, hogy elkerülnénk a legrosszabb klímaforgatókönyveket.

Még mindig a katasztrófa felé tartunk

A sikerhez elengedhetetlen maradéktalanul végrehajtani a karbonsemlegesség elérésére és a metánemisszió csökkentésére vonatkozó valamennyi vállalást – hangsúlyozta a legbefolyásosabb energiaügyi szervezet vezetője. Ezért az október 31-től november 12-ig tartó COP26 konferencián tett bejelentések óvatosan kezelendők, mivel még nagyon messze vagyunk az ígéretek teljesítésétől. Az országok aktuális klímatervei alapján a világ egyelőre továbbra is a 2,7 °C-os katasztrofális felmelegedés felé tart. A globális felmelegedés korlátozásáért folytatott küzdelem tehát korántsem ért véget – figyelmeztetett percekkel a nagy bejelentés után Selwin Hart, az ENSZ különleges tanácsadója és főtitkárhelyettese, utalva az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusi helyzetértékelő jelentésére.

Az eddigi talán legfontosabb ENSZ-klímacsúcson, a 2015-ös párizsi rendezvényen született egyezményben a világ közel 200 országa azt tűzte ki célul, hogy legfeljebb 2, de lehetőleg 1,5 °C-ban korlátozzák a globális átlaghőmérséklet emelkedését (1750-hez, vagyis az iparosodást megelőző időszakhoz képest), vállalva, hogy minden ehhez szükséges intézkedést megtesznek. Mindeddig azonban ezek jelentős részével adósok maradtak. Így – az IEA klímacsúcs előtt megjelent, az IPCC számításaitól némileg eltérő következtetéseket tartalmazó éves jelentése alapján – a konferencia előtt bejelentett ígéretekkel a felmelegedés mértéke 2,1 °C és 2,6 °C között lett volna. Akár 2,1 és 2,6 °C közötti, akár 2,7 °C-os hőmérsékletemelkedésről beszélünk, mindkettő katasztrofális klímaváltozást eredményezne az IPCC-nek éppen a párizsi klímacsúcs „megrendelésére” készült tanulmánya szerint.

Már az IPCC legutóbbi, 195 ország kormánya által jóváhagyott jelentése is hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az erőteljes és tartós emissziócsökkentés viszonylag gyorsan pozitív eredményeket hozna. Leghamarabb a levegőminőség javulna, de 20–30 éven belül a globális átlaghőmérséklet is stabilizálódna. Az évszázad második felében pedig elindulhatna a globális lehűlés is. Mindehhez azonban a friss vállalásokon és teljesítésükön felül további jelentős erőfeszítések szükségesek. Jelenleg különösen a rövid távú cselekvés tűnik elégtelennek – áll az IEA friss elemzésében.

Az elemzés alapján érdemes részletesebben is megvizsgálni, mit is jelentenek a klímaügy szempontjából az új vállalások, valamint a lehetséges 1,8 °C-os felmelegedés.

Egyre többen vállalják a klímasemlegességet

Az új elemzés a Nemzetközi Energiaügynökség említett éves jelentésének (WEO-2021) frissítésével készült, amely értelemszerűen csak a megjelenése előtti politikai döntésekből, ígéretekből indulhatott ki. Az addig a globális szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 70 százalékáért felelős országok kormányai – beleértve a jelenlegi legnagyobb kibocsátó Kínáét is – vállalták, hogy 2050-ig vagy nem sokkal később nettó nullára (vagyis a természet és a mesterséges technológiák által már ellensúlyozható szintre) csökkentik az emissziót. Bár ez nem hangzik olyan rosszul, még a legjobb esetben is – ha az összes ígéretet maradéktalanul és időben végrehajtják – 2,1 °C-kal emelkedne a globális átlaghőmérséklet a 21. század végéig, jelentősen növelve a klímakockázatokat.

Október közepe óta azonban újabb országok jelentették be, hogy fokozzák klímavédelmi erőfeszítéseiket. Az élre kívánkozik, hogy az évszázad közepére várhatóan a világ legnépesebb államává váló India miniszterelnöke, Narendra Modi már a mostani klímacsúcson közölte, hogy 2070-re célul tűzték ki a klímasemlegesség elérését, megerősítve az ország 2030-as klímacéljait is. Szavai már csak azért is kellemes meglepetésként érték a nemzetközi közösséget, mert pár nappal korábban még elutasította a nettó nulla emissziós cél vállalását.

Emellett több más meghatározó ország is ígéretet tett arra, hogy eléri a klímasemlegességet. Az ígéretek nemcsak a szén-dioxid-kibocsátásra korlátozódtak, hanem több mint 100 ország vállalta azt is, hogy 2030-ig 30 százalékkal visszavágja a metánszivárgást. A metángáz a szén-dioxidnál jóval kisebb mennyiségben kerül a légkörbe, és rövidebb ideig stabil (részben szén-dioxidra bomlik), azonban sokszor erősebb az üvegházhatása. A metánemisszió csökkentéséről korábban kevesebb szó esett, de az újabb elemzések szerint rövid távon ez a leghatékonyabb módja a klímaváltozás megfékezésének.

Az újrarajzolt pálya

Az említett új ígéretek és vállalások figyelembevételével az IEA új kibocsátáscsökkentési pályát rajzolt. Fontos, hogy az előrejelzés az IEA jelzése szerint a november 3-ig elhangzott ígéretek ismeretében készült. Elvileg még nem kalkulálhatott tehát a rá következő napon, november 4-én történt lényeges fejlemény lehetséges következményeivel. Ez utóbbi szerint 28 újabb ország csatlakozott a szén kivezetését célzó, nagyvállalatokat is tömörítő nemzetközi szövetséghez (Powering Past Coal Alliance, PPCA), 48-ra növelve a tagországok számát. 

Noha ez valóban újabb érdemi előrelépést jelent klímaügyben, a hír súlyát csökkenti, hogy Kína, India és az Egyesült Államok, tehát világ a három legnagyobb szénégetője még mindig nem írták alá a PPCA-t. Különösen Ázsiában még inkább növekedni is látszik a szénfelhasználás, és százával építik az új szénerőműveket. Márpedig a 2050-es globális klímasemlegességnek az IEA szerint feltétele, hogy nagyjából mostantól a világon sehol ne ruházzanak be hagyományos technológián alapuló új szénerőműbe.

Az alábbi grafikonon sárga vonal jelzi a COP26 klímacsúcson bejelentett ígéretek megvalósításával és hatásaival számoló, az üvegházhatású gázok (szén-dioxid-egyenértékben kifejezett) kibocsátásának várható alakulását jelző prognózist. A kék vonal a jelenleg érvényben lévő intézkedések alapján, míg a narancssárga a klímacsúcs előtt tett ígéretek teljesülése esetén várható, a zöld pedig a 2050-es globálisan klímasemlegesség eléréséhez szükségesnek tartott emissziócsökkentési pályát mutatja.

klímacél
klímacél

Az elemzés szerint a jelenleg érvényben lévő döntések várható hosszú távú hatásaihoz viszonyítva az új ígéretek teljesítésével ugyan jelentős kibocsátáscsökkentés érhető el, a 2050-es nettó nulla emissziós állapot megvalósításához azonban körülbelül még egyszer ilyen nagy csökkentésre lenne szükség. Pusztán a jelenleg érvényes döntések várható hatásával kalkulálva a 2021-ben elérhető szinthez képest a 2050-es kibocsátás gyakorlatilag stagnálna. Ehhez viszonyítva a konferenciáig tett ígéretekkel durván harmadával, a konferencián bejelentett ígéretekkel együtt pedig felével csökkenne az ÜHG-emisszió. Továbbra is maradna tehát 16–17 milliárd tonnányi eltüntetendő éves kibocsátás.

szénbánya
A klímacélok eléréséhez tilos lenne új szénerőműveket nyitni, Ázsiában mégis folyamatosan újakat létesítenek.

Még az ígéretek szintjén is csak félúton járunk, a jelenlegihez képest még egyszer ekkora vállalás kellene ahhoz, hogy a felmelegedést 1,5 °C alatt tartsuk. A kormányok egyelőre különösen a rövidebb távú, 2030-ig megtehető és megteendő tervekkel és intézkedésekkel adósak. A szükségeshez képest 70 százalékos elmaradás látszik. Az 1,8 °C-os felmelegedés még mindig meghaladja a párizsi megállapodás által kitűzött célt. A tudósok pedig egyértelműen figyelmeztetnek a 1,5 °C-os határérték túllépésének kockázataira. Persze a már megtett ígéretek is csak akkor érnek valamit, ha a kormányok mielőbb világos és hiteles politikai intézkedésekké és stratégiákká alakítják őket. Ezért a teljesítés nyomon követése és az elszámoltathatóság kulcsfontosságú az ígéretek betartatásának biztosításához.

Fotók: canva.com

search icon