A tuvalui miniszter térdig a vízben állva küldött üzenetet Glasgow-ba
A tuvalui miniszter térdig a vízben állva küldött üzenetet Glasgow-ba

A kis csendes-óceáni szigetország külügyminisztere, Simon Kofe látványos körülmények között üzent a klímacsúcs résztvevőinek. A térdig vízben álló miniszter üzenete anélkül is világos, hogy beszédének akár egyetlen szavát ismernénk.

A klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint számos szigetországot hozott máris nehéz helyzetbe. Korábban Kiribatiról írtunk bővebben, amely az első olyan ország lehet, melyet elnyel majd a tenger. A szintén csendes-óceáni Tuvalun sem túl rózsás a helyzet.

A kilenc nagyobb szigetből álló ország közül kettőt már szinte teljesen ellepte az emelkedő tengerszint. A szigetek többsége csupán három méterrel van a tengerszint felett, így a becslések szerint akár már 50–100 év múlva elnyelheti az óceán a 11 ezer lakosú országot.

Simon Kofe videóüzenetében arra hívta fel a klímacsúcs résztvevőinek a figyelmét, hogy a világ számos pontján, így országában is, már a mindennapok valósága a klímaváltozás, így nekik nincs idejük arra, hogy a nagyhatalmak tovább halogassák a szükséges döntések meghozatalát. (Yahoo News)

search icon