Berlinben megbeszéléseket folytatnak az éghajlatváltozásról

Berlinben megbeszéléseket folytatnak az éghajlatváltozásról
Berlinben megbeszéléseket folytatnak az éghajlatváltozásról

Mintegy 40 ország magas rangú tisztviselői találkoznak Berlinben, hogy megvitassák, hogyan lehet továbbra is az éghajlatváltozás elleni küzdelemre összpontosítani.

Miközben a világ a pandémia gazdasági következményeitől és az ukrajnai háborútól szenved, 40 ország magas rangú tisztviselői hétfőn Berlinben találkoztak, hogy bizalmas megbeszéléseket folytassanak az éghajlatváltozás elleni összefogásról.

A szervezők a kétnapos találkozót lehetőségként hirdették meg a gazdag és szegény nemzetek közötti bizalom újjáépítésére az ENSZ idei egyiptomi klímacsúcstalálkozója előtt, miután a múlt hónapban folytatott technikai tárgyalásokon kevés előrelépés történt olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint például a fejlődő országoknak nyújtott éghajlati támogatás.

A fejlődő országok még mindig arra várnak, hogy a gazdagabb országok évente 100 milliárd dolláros támogatást nyújtsanak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez – ezt a célt 2020-ig kellett volna elérni. A nagy környezetszennyezők azonban régóta ellenállnak a gondolatnak is, hogy nekik kellene fizetniük az üvegházhatású gázok kibocsátásával világszerte általuk okozott pusztításért.

A berlini találkozóra azért kerül sor, mert a tudósok szerint az északi félteke nagy részét az elmúlt hetekben sújtó rendkívüli hőség az új nyári normális időjárássá válhat, ha a globális felmelegedés folytatódik. A megbeszéléseken az Oroszország ukrajnai háborúja által veszélyeztetett energiaforrások kérdése is felmerül.

Forrás (independent)

search icon