Bevezetés a körkörös gazdaság terméktervezésébe
Bevezetés a körkörös gazdaság terméktervezésébe

Belekezdhetünk a körkörös gazdaság alapjául szolgáló terméktervezésbe az Ellen MacArthur Foundation új weboldalán, ahol gyakorlati példákat, eszközöket és forrásokat találunk.

Az alapítvány új tárházat hozott létre a körforgásos tervezési forrásoknak, eszközöknek – a körforgásos tervezési gondolkodásmódot, meglátásokat és eszközöket egy új weboldalon gyűjti össze.

A körforgásos gazdaság középpontjában a formatervezés áll – minden, ami körülvesz minket, a megevett élelmiszerektől kezdve a székekig, amelyeken ülünk, formatervezett. A tervezés során hozott döntések befolyásolják, hogy valami meddig tart, miből készül, javítható-e, és mi történik vele az élettartama végén. Valójában egy termék környezeti hatásának 80%-át a tervezési szakaszban hozott döntések befolyásolják. 

A körforgásos gazdaság kontextusában pedig ez azt jelenti, hogy hatalmunkban áll mindent újratervezni – a hulladék és a szennyezés megszüntetése, a termékek és anyagok körforgására való törekvés, valamint a természet regenerálása érdekében. A tervezés mindenkiért és mindenért van. 

Az Ellen MacArthur Foundation közleményéből kiderül az is, hogy a tervezés milyen szerepet játszik a körforgásos gazdaságra való átállásban, és hogyan lehet alkalmazni. 

A tervezők a körforgásos tervezési útmutatótól kezdve a csomagolással kapcsolatos műhelymunkákon át a divatkönyvig mindenhol egy helyen megtalálhatnak.

search icon