Biden aláírta a történelmi klímacsomagot
Biden aláírta a történelmi klímacsomagot

Joe Biden amerikai elnök kedden aláírta az Egyesült Államok történetének legnagyobb klímavédelmi csomagjának számító 430 milliárd dolláros törvényjavaslatot.

A csomagot, mely az üvegházhatású gázok hazai kibocsátásának csökkentésére, valamint a vényköteles gyógyszerek árának mérséklésére és a magas inflációra irányul, korábban a szenátus már elfogadta. Ehhez a szavazategyenlőség miatt Kamala Harris alelnök voksára is szükség volt. A törvényjavaslatot övező megosztottságot jól mutatja, hogy egyetlen republikánus sem támogatta azt.

A csomag elfogadása nagyon fontos lehet, hiszen az amerikai belpolitikai helyzeten messze túlmutató az, hogy általa – a becslések szerint – az Egyesült Államok jelentősen csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ezzel pedig a globális klímacélok is számottevően közelebb kerülhetnek.

A 230 milliárd dollárból 369 milliárdot tesznek ki a klímavédelmi beruházások. Ebben többek közt elektromos autók vásárlásakor és energiahatékonysági lakásfelújításkor igénybe vehető adóhitelek található, valamint a zöld gazdaság szélesítését ösztönző források. Ezen felül létrehoznak egy 4 milliárd dolláros aszály-alapot az egyre gyakoribb szárazságok hatásainak kezelésére. (Reuters/MTI)

Borítókép: Drew Angerer/Getty Images

search icon