Már algát is termesztenek biogazdaságban
Már algát is termesztenek biogazdaságban

Göteborgtól nem messze egy új mezőgazdasági terület jött létre a vízfelszín alatt: egy hínárültetvény. 

A tengeri saláta, vagy ulva – egy kísérleti növény, amelyet általában nem termesztenek tengeri gazdaságokban. Most azonban a laboratóriumból kikerülvén vízbe téve, Nyugat-Svédország partjainál, tíz kilométernyi kötél látszik közvetlenül a vízfelszín alatt. Ez a hínárültetvény egy új mezőgazdasági terület, amelyen Gaëtan Zackrisson, a Nordic Seafarm fejlesztési vezetője és csapata dolgozik, olvasható az Euronews beszámolójában.

Napjainkban egyre több ilyen farm jelenik meg az európai partok mentén, a legtöbbjük azonban cukormoszatot és hínárfajtákat termel. A tengeri saláta több fehérjét tartalmaz és kevésbé sós, ami ízletesebbé és könnyebben felhasználhatóvá teszi. A gazdaság úgy véli, hogy jó úton haladnak: a kísérleti ültetvény egy év alatt a százszorosára nőtt. 

A beszámoló szerint, az algák nagymértékben kiaknázatlan erőforrást jelentenek, minimális szén-dioxid- és környezeti behatással. Az alga hasznosítható élelmiszerként, gyógyászati termékként, műtrágyaként, bioüzemanyagként és bioműanyagként is. A tengeri termesztésnek rengeteg előnye van: nem foglal értékes földterületet, nem függ drága infrastruktúrától vagy műtrágyától, és a területe könnyen növelhető. A mezőgazdaságban ezt a folyamatot „kék forradalomnak” nevezték el, ahol az élelmiszertermelés nagyobb részét a szárazföldről a tengerbe helyezték át. A gyógyászatban is használt csodaszer a spirulina, mai életünk elengedhetetlen antioxidánsa, sportolók, fiatalkorúak étrendkiegészítője, de akár az idősebb generáció számára is természetes vitaminforrásként szolgálhat.

Az Európai Unió által támogatott projekt, nagyban hozzájárulhat az algák és az algaalapú termékek innovatív felhasználásának előmozdításához, amely a jövőben az egészségügy számára is kedvező lehet.

(Euronews

search icon