Brazíliában nem engedélyezték az Amazonas torkolatánál tervezett tengeri olajfúrást
Brazíliában nem engedélyezték az Amazonas torkolatánál tervezett tengeri olajfúrást

A brazil környezetvédelmi hatóság nem adott engedélyt az Amazonas folyó torkolatánál tervezett tengeri olajfúrásra, amely a környezetvédő csoportok szerint károsíthatta volna a területet. Az olajkitermelés engedélyezését a Petrobras állami olajvállalat kérte a brazil hatóságtól. A hivatal a benyújtott kérelem alapján a kitermelés biztonságosságával kapcsolatos technikai ellentmondásokra hivatkozva utasította el az engedélyezést.

A Petrobras Brazília északi partjainál akarja megkezdeni az olaj kitermelését, hogy biztosítsa az ország jövendőbeli energiaszükségletét. A kevéssé feltárt, nagy biodiverzitású területen mangrovefás erdősáv és egy korallzátony is található. A környezetvédők szerint az olajfúrás miatt nagy lenne a szivárgás kockázata, ami károsítaná a környezetet.

Az engedély kiadása ellen nyolcvan civil- és környezetvédő szervezet, köztük a Természetvédelmi Világalap (WWF) brazil szárnya és a Greenpeace is tiltakozott, és a kérdésben egy részletes hatástanulmány elkészítését követelték.

Luiz Inácio Lula da Silva első elnöki ciklusa alatt, 2003 és 2010 között a tengeri olajkitermelésből származó bevételből egészségügyi, oktatási és jóléti programokat finanszíroztak. A tavaly ismét megválasztott Lula pártjában ma is vannak olyanok, akik az olajkitermelésben látják a társadalmi haladás biztosítékát.

Alexandre Silveira brazil energiaügyi miniszter a közelmúltban arról beszélt, hogy a szóban forgó terület lehet a záloga Brazília északi régiója fejlődésének. A környezetvédők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a tengeri olajfúrás engedélyezése a vitatott területen alááshatja Lula környezetvédelemmel és klímavédelemmel kapcsolatos imázsát.

(Forrás: mti)

search icon