Célkeresztben egy évek óta gyanús ételszínezék: lehet, hogy rákot okoz?
Célkeresztben egy évek óta gyanús ételszínezék: lehet, hogy rákot okoz?

Évek óta tudják az élelmiszer-biztonsági hatóságok, hogy egy fehérítésre használt élelmiszer-színezék életveszélyes lehet, de csak most jutottak el oda, hogy a betiltását javasolják.

Egy élelmiszer-színezék, amelyeket a fehér csokoládétól a rágógumiig sok mindenben használnak rákkeltő lehet – idézte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) megállapítását a Guardian.

A titán-dioxid avagy E171, amelyet gyakran használnak a termékek fehérítésére jó ideje szerepel az esetleg rákkeltő anyagok gyanúsítottainak listáján. A francia kormány 2019-ben betiltotta a felhasználását, ám a többi uniós országban használják.

Az EFSA vizsgálatát követően az Európai Bizottság javasolni fogja az E171 betiltását az unióban, amiről a tagállamokkal a napokban kezdenek egyeztetést – adta hírül twitterüzenetben Stella Kyriakides egészségügyi biztos.

A fehér csokik és rágók mellett a titán-dioxid megtalálható a a különböző drazsékban, bevonatokban is, továbbá kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett. Napvédő termékekben is általánosan használt.

(Forrás: napi.hu – Kép: pexels.com)

search icon