Cementalapú akkumulátorok tárolhatják a jövőben az energiát?
Cementalapú akkumulátorok tárolhatják a jövőben az energiát?

Svéd kutatók cementalapú, tölthető akkumulátort fejlesztettek, így nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben akár 20 emeletes betonépítmények tárolhatják majd az energiát.

A TechExplore.com tudományos portálon bemutatott cementalapú keverék kidolgozása még korai fázisban van, számos technológiai kérdés vár még megoldásra, ám azt már most látni, hogy a prototípus átlagos energiasűrűsége 7 wattóra négyzetméterenként, ami a korábbi hasonló kísérletekben elért eredmény 10-szerese.

Bár a kereskedelmi forgalomban kapható akkumulátorok még ennek is a sokszorosára képesek, a cement alapú megoldást nagy tömegben lehet felhasználni az épületek esetében.

A prototípus működési elve nagyjából megfelel a klasszikus akkumulátorokénak. Belül helyezkedik el egy fémbevonatú, karbonszálas háló és itt kap helyet a vas az anód és a nikkel katód is. Ezt körülöleli a cementréteg melyben a magasabb vezetőképességet és hajlítószilárdságot szolgáló karbonszálakat helyeztek el.

Mivel a betonalapú infrastruktúra általában 50-100 évre készül, az akkumulátorokat is ehhez kellene igazítani, vagy könnyen cserélhetővé és újrahasznosíthatóvá kell tenni. Ez egyelőre nagy kihívást jelent.

–fogalmazott az egyik kutató.

A svéd Chalmers Műszaki Egyetem tudósai szerint a jövőben a technológia alternatív megoldásokat nyújthat az energiakrízis idején a nagy mennyiségű energia tárolásának lehetővé tételével.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon