Cigicsikkből energiatakarékos előállítású tégla!
Cigicsikkből energiatakarékos előállítású tégla!

Az RMIT Egyetem kutatói tanulmányukban bemutatták, hogy milyen ipari feldolgozási folyamat során transzformálhatjuk a cigaretta csikkeket energiatakarékos előállítású téglává.

Évente több, mint 6 billió (6000 milliárd) cigarettát gyártanak globálisan, amelynek eredményeként 1,2 millió tonna mérgező hulladék kerül a környezetbe.

A csikkek energiaértékének elemzésével az RMIT kutatói kimutatták, hogy 1% -os cigarettacsikk tartalommal 10% -kal csökkenthetnék a téglák kiégetéséhez szükséges energiát. A téglák kiégetése akár 30 órát is igénybe vehet, így ez jelentős pénzügyi- és energiamegtakarítást jelent.

A kutatás szerint a maradék dohányt tartalmazó csikkek energiaértéke 16,5 MJ / kg. Ha az összes világszerte előállított tégla mindössze 2,5% -a tartalmazna 1% csikket, akkor az összes szemétként létrejött cigarettacsikket téglában lehetne újrafeldolgozni, amely a becslések szerint a globálisan 20 milliárd MJ-lal (megajoule) csökkentené a téglák kiégetéséhez használt energiafogyasztást. Ez hozzávetőlegesen akkora energiamennyiség, amelyet évente egymillió otthon használ el Victoria városában, Ausztráliában.

search icon