Drámaian nő a gyermekházasságok száma az aszály miatt Afrika szarván
Drámaian nő a gyermekházasságok száma az aszály miatt Afrika szarván

Az elmúlt 40 év legsúlyosabb aszálya sújtja Etiópia egyes térségeit, rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe sodorva a lakosságot. Az Unicef vezetője ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az érintett területeken „drámaian” növekszik a gyermekházasságok száma.

Az Oromia szövetségi tartományban található, 2,7 millió lakosú Kelet-Hararghe régióban 51%-kal nőttek a gyermekházasságok a két évvel ezelőtti számokhoz viszonyítva. Ez pedig csupán egy a térség hat, aszály sújtotta régiója közül. Egyes területeken a változás akár 4-szeres is lehet.

Etiópiában sok lányt fiatalon férjhez adnak, mivel szüleik a férj családjától származó hozomány révén igyekeznek többletforrásokat szerezni, és remélik, hogy lányaikat a gazdagabb családok fogják etetni és védelmezni.

–mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója

Az országban egyébként is a világ egyik legmagasabb gyermekházassági rátájával küzdenek, 2016-os adatok szerint a lányok 40%-át 18, 14%-át pedig 15 éves koruk előtt adják férjhez.

A szárazság azonban nem csak a gyermekházasságok számában hozott drasztikus növekedést. Russel szerint több mint 600 ezer gyermek esett ki miatta az iskolából, arra kényszerülve, hogy a család megélhetését támogatva dolgozzon. (Guardian)

search icon