Drasztikusan csökken a panamai esőerdő madárállománya
Drasztikusan csökken a panamai esőerdő madárállománya

Az amerikai Illnois-i Egyetem tudósainak új tanulmányából az derül ki, hogy a közép-amerikai ország trópusi esőerdeinek madárpopulációi súlyos csökkenést szenvednek el, aminek hátterében valószínűsíthetően az éghajlat változása és az élőhelyek elvesztése áll elsősorban.

A trópusi madarak populációjának alakulására vonatkozó hosszútávú megfigyelések csak alig-alig léteznek, így kevés információnk van például arról, hogy miként küzdenek meg az itt élő fajok az élőhelyük elvesztésével vagy a klímaváltozás hatásaival. Épp ezért rendkívül fontos a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közzétett új tanulmány.

A szakemberek a megállapításaik alapjául szolgáló kutatás során egy védett panamai erdőrezervátumban élő madárfajokat követtek nyomon 1977 és 2020 között. Az eredmények alapján úgy találták, hogy a megfigyelt fajok többségének állománya csökkent, sokuké súlyosan.

A kutatás négy évtizede során a kutatók évente kétszer fogtak be ködhálók segítségével több ezer madarat, majd azonosítás és gyűrűzés után elengedték őket. A kapott adatokból sikerült modellezniük a populációk alakulását, valamint a vizsgált 57 fajra vonatkozóan megbecsülték az egyedszámok változását.

A megfigyelt fajok közül mindössze kettőnek növekedett az egyedszáma, míg 35 faj elveszítette a kezdeti állományának több mint felét. A tudósok szerint a csökkenés legfőbb mozgatórugója valószínűleg az emberi tevékenység: klímaváltozás miatt változó csapadékviszonyok, a hőmérséklet emelkedése illetve az erdőirtás komoly stresszt okoz az érintett fajoknak.

A kutatók szerint bár a trópusi erdőkről gyakran azt gondolják, hogy a „biodiverzitás templomai”, ez a tanulmány is arra utal, hogy a fajok populációi aggasztó mértékben csökkennek. A tudósok nem fejezik be a megfigyeléseket, hiszen mint írták „a következő logikus lépés a további csökkenés megértése és esetleges megelőzése felé a mögöttes ökológiai mechanizmusok azonosítása”. (Guardian)

search icon