Drónokkal figyelnek meg vulkánokat
Drónokkal figyelnek meg vulkánokat

A kutatók különböző vulkáni gázokat elemeznek drónokra erősített érzékelőrendszerek segítségével. A könnyű drónok a nehezen megközelíthető területeken is lehetővé teszik a vizsgálatot. A vulkánok által kibocsátott gázok összetétele információt nyújthat a közelgő kitörések lehetőségéről.

A vulkánok által kibocsátott fő gázok a vízgőz, a szén-dioxid és a kén-dioxid. E gázok elemzése az egyik legjobb módja annak, hogy információt nyerjünk a vulkáni rendszerekről és a folyamatban lévő magmás folyamatokról. A szén-dioxid és a kén-dioxid szintjének aránya akár egy közelgő kitörés valószínűségéről is árulkodhat.

A szükséges analitikai rendszereket drónokkal szállítják a tevékenység helyszínére

-írja cikkében az ENN.com.

Méretük miatt azonban a drónok működési helyszínre szállítása eddig jelentős költségeket igényelt. A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem Thorsten Hoffmann professzor vezette csoportja nemrégiben felmérte, hogy milyen lehetőségek vannak egy kisméretű, hordozható megfigyelő drón távoli régiókban történő alkalmazására. Egy új kompakt drónrendszert akár gyalogosan is eljuttathatnak olyan helyszínekre, amelyek rendkívül nehezen megközelíthetőek. Ezenkívül csak minimális repülési és adminisztratív előkészületeket igényel a légi működéshez.

A vulkánokból származó kibocsátott gázok azon kevés kémiai jelek közé tartoznak, amelyek bizonyítékot szolgáltatnak a mélyen a felszín alatt elhelyezkedő és így egyébként hozzáférhetetlen magmás rendszerekben zajló folyamatokról. A kutatók már egy ideje feltételezik, hogy az ilyen illékony kibocsátások elemzése központi szerepet játszhat a vulkánkitörések előrejelzésének javításában. A vulkáni aktivitás változásainak megfigyelése szempontjából különösen ígéretes paraméter a szén-dioxid és a kén-dioxid koncentrációjának aránya a kibocsátott gázokban. Ennek az aránynak a változásait közvetlenül több vulkán kitörése előtt is megfigyelték, köztük az Etna kitörése előtt is.

Sajnos a gázösszetétel folyamatos idősorának összeállítása nagy kihívást jelent a gyakorlatban. A közvetlen kézi mintavételezés a vulkán megmászásával fáradságos és időigényes, nem is beszélve a potenciális veszélyekről. Másrészt a helyhez kötött megfigyelő berendezések gyakran nem rögzítenek reprezentatív adatokat a gázösszetételről, főként a változó szélirányok miatt.

(Forrás: enn.com)

search icon