Eddig nem látott szárazság van az Andokban
Eddig nem látott szárazság van az Andokban

Az idei kevés eső és hóesés miatt az Andok nagy részét csupán foltokban, vagy egyáltalán nem borítja hó. Ricardo Villalba, az Argentin Hó-, Gleccser- és Környezettudományi Tanulmányok Intézetének (IANIGLA) vezető munkatársa attól tart, hogy mivel a régióban csökken a csapadék mennyisége és a gleccserek is visszahúzódnak, azok a közösségek, amelyeknek vízellátását a hegyek biztosítják, vízszűkébe kerülhetnek.

A csapadék hosszútávú csökkenésének, egy megaszárazságnak vagyunk szemtanúi. Ha az ember megnézi most a csapadékmennyiség szintjeit a Kordillerák területére vonatkozóan, akkor azt látja, hogy egyáltalán nem havazott vagy csak nagyon keveset. A déli féltekén most van tél, ilyenkor kellene tetőznie a havazásnak.

mondta Villalba.

A tavalyi és idei júliusi műholdas felvételeken látható, hogy csökkent az Andokban a hótakaró, amit tükröz a folyók vízállása is. Villalba szerint az Andok gleccserei, amelyek 2000 és 2010 között nem zsugorodtak vagy gyarapodtak, most gyors ütemben visszahúzódnak. Azt is hozzátette, hogy a jelenség a Kordillerák minden gleccserénél megfigyelhető és összefüggésben van az egész bolygót érintő globális felmelegedéssel.

(hvg.hu)

(fotó: pixabay – etifae)

search icon