Édességbe bújtatott fogamzásgátlóval harcolnának az invazív mókusok ellen
Édességbe bújtatott fogamzásgátlóval harcolnának az invazív mókusok ellen

Az Észak-Amerikából a 19. században betelepített szürkemókusok óriási károkat okoznak a brit erdőkben, miközben kiszorítják vörös társaikat is. Az invazív faj populációjának féken tartására most egy szokatlan tervvel készülnek, mogyorókrémbe rejtett fogamzásgátlóval lépnének fel az állatok ellen.

A brit kormány azzal bízott meg kutatókat, hogy dolgozzanak ki egy tervet a szürkemókus-populációk növekedésének megállítására, méghozzá szájon át szedhető fogamzásgátló szerek alkalmazásával – írja a Qubit. A projekt tervezése a környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint rendben halad, hamarosan élesben is bevethetik a módszert.

Ennek lényege, hogy a szürkemókusokat olyan, mogyorókrémet tartalmazó etetőládákba csalogatják, amelyekhez csak ők férnek hozzá, és a mogyorókrémbe fogamzásgátlót rejtenek. A cikk szerint ez sokkal humánusabb megoldás, mint a korábbiak, hiszen anélkül állíthatják meg az invazív faj terjedését, hogy irtani kellene az egyedeket.

A program sikeréhez nagy reményeket fűznek, hiszen a 2,7 milliósra becsült szürkemókus populáció közel 18 milliárd forintnyi kárt tesz a brit erdőkben. Ahogy írják, a mókusok a fák kérge alatt lévő nedvekből táplálkozzanak, amihez előbbit le kell tépniük. Ezzel azonban más kártevőknek és betegségeknek is behatolási pontot nyitnak a főleg fiatal, lombos fafajokon. Ezen felül pedig az ország nagy részén a kihalás szélére sodorták a Nagy-Britanniában őshonos európai (vörös) mókust is. A becslések szerint már csak 160 ezer vörös mókus él az országban, és ebből csak 15 ezer Angliában.

A projekthez már csak azért is fűznek nagy reményeket, mert ha sikeres lesz, akkor más invazív fajok ellen is be lehet majd vetni a későbbiekben.

search icon