Egészséges élelmiszert csak az egészséges természet nyújthat – Podcast
Egészséges élelmiszert csak az egészséges természet nyújthat – Podcast

A nagyüzemi mezőgazdaság főszerepet játszik az emberiség élelmezésében, korlátai azonban egyre világosabbak. Módszerei nyomán évtizedeken belül elfogyhat a termőföld bolygónkon, miközben a biodiverzitás is pusztító csapásokat szenvedhet el.

Szerencsére létezik alternatíva. Itthon is egyre népszerűbb és elterjedtebb az ökológiai mezőgazdaság, mely műtrágyák, veszélyes vegyszerek és génmódosított növények helyett természetes megoldásokkal törekszik arra, hogy ne csak az emberek ellátása, de az élővilág megőrzése is biztosítva legyen. Magyarországon a több mint 10 éve indult Ökológiai és Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) az átalakulás egyik motorja. Jövőre induló projektjükkel a kiskertet művelőknek is új ismereteket kívánnak nyújtani.

A Greendex podcastjának aktuális adásában Drexler Dórával, az ÖMKi ügyvezetőjével beszélgetünk új projektjük kapcsán. Ennek apropóját a dm drogérialánc Giving Friday nevű akciója adja, amelynek keretében a november 25-i forgalmuk 5%-át jótékony célokra ajánlja fel. Többek között épp az ÖMKi-nek.

Az adásban többek közt szót ejtünk a vegyszermentes élelmiszerek fogyasztásának fontosságáról, a természetközeli megoldások hasznáról és arról is, hogy mi az a citizen science, és hogyan lehet benne részt venni.

A Greendex gyakran foglalkozik az ökológiai mezőgazdaság, a városi kertészkedés vagy épp a permakultúra témáival. Ha érdekel a téma, Holnapután című rádióműsorunk korábbi adásaiból további érdekességeket és otthon is hasznosítható praktikákat tudhatsz meg. Ezeket megtalálod a Greendex podcast-csatornáján!

search icon