Ránk rúgta az ajtót az éghajlatváltozás – de mi vár így a mezőgazdaságra?
Ránk rúgta az ajtót az éghajlatváltozás – de mi vár így a mezőgazdaságra?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy kezdenek beigazolódni az éghajlati modellek jóslatai. Az emelkedő nyári hőmérséklet, a csökkenő, illetve kiszámíthatatlan csapadék és a hosszú szárazság szinte sosem látott kihívás elé állítja a mezőgazdaságot, nemcsak itthon, hanem az egész világon. Az adásban azt próbáljuk kideríteni Szépkuthy Katalinnal, az Ökológiai és Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársával, hogy milyen kihívások várnak ránk, és milyen megoldási lehetőségeink vannak, úgy a mezőgazdasági termelésben, mint otthon a kiskertekben.

A kihívásokra számos válasz létezik, de az egyik legfontosabb az ökológiai szemléletű mezőgazdaság előtérbe kerülése. Az ÖMKi küldetése ezzel éppen egybevág. Az ökológiai mezőgazdaságról korábban többször is írtunk. Módszerei között olyan egyszerű megoldások is vannak, mint a mezővédő erdősávok vagy a méhlegelők alkalmazása, vagy épp az itthon is egyre inkább megkerülhetetlen talajtakarás.

A mezőgazdaságnak újra a természet részévé kell válnia, és minél inkább el kell mozdulnia a sokszor környezetkárosító, nem fenntartható kemikáliák és műtrágyák vagy épp az esőztető öntözés irányából az okosabb, a természettel jobban harmóniában lévő módszerek irányába. Ahogy vendégünk kifejti, ezenfelül a természetes élőhelyek kiterjesztésére és megvédésére is szükség van.

Az ideihez hasonló aszályos évekkel úgy tudunk megküzdeni, ha a kertekben és a szántóföldeken egyaránt más szemléletű talajművelést kezdünk alkalmazni. A kiskertekben például a zöld komposzttal történő talajjavítás, illetve -takarás nemcsak szebb növényeket garantál, de a talajban lévő nedvességet is megóvja, így sokkal ritkábban kell majd locsolnunk. Ugyanilyen fontos, hogy soha ne hagyjunk fedetlenül talajfelületet: mindig ültessünk bele valamilyen növényt!

Az adásban számos más praktika és szempont hangzik el, melyek azért is különösen fontosak, mert ahogy Szépkuthy Katalin mondja, Magyarország különösen kitett a klímaváltozás hatásainak. Ennek fő oka hazánk fekvése, a medencejelleg. A várhatóan fokozódó szélsőségekre minél előbb fel kell készülnünk, a legnagyobb kihívás pedig talán épp a mezőgazdaság előtt áll.

Tavasszal indult a Greendex új rádióműsora, a Holnapután a 98.6 Manna FM-en. Az adás minden vasárnap 11 órától hallható a rádióban. Ha lemaradnál róla, akkor sem kell kétségbe esned: a Puskás-Dallos Peti és Novák Zsombor műsorvezetésével megvalósuló adásainkat visszahallgathatod a Greendex podkasztcsatornáján!

search icon