Miért van óriási szükség városi méhlegelőkre?
Miért van óriási szükség városi méhlegelőkre?

Világszerte egyre több ország nagyvárosa indít olyan kezdeményezéseket, amik a városokat a méhek számára is minél élhetőbbé teszik.

Sokakban meglepetést váltott ki a budapesti Főkert kezdeményezése, hogy több helyen olyan területeket alakítottak ki, ahol például ritkább fűnyírással igyekeznek csábító környezetet kialakítani a méhek számára, miközben ezek a területek gazosabbnak látszanak emiatt.

Világszerte egyre több országban látni hasonló megoldásokat, amelyek célja, hogy védjék a beporzó rovarokat. Csökken a méhek vidéki természetes élőhelye, és ahogy a külföldi példák is mutatják: az ilyen akciók sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy élő- és táplálkozóhelyet biztosítsanak a rohamosan csökkenő méhpopulációknak. Hiszen ha nincs méh, nincs élelem sem.

Na de mik is azok a méhlegelők? A méhlegelő egy olyan terület, ahol kifejezetten olyan növények vannak, amelyek táplálékot szolgáltatnak a méheknek.

Egyre több városi méhlegelőt alakítanak ki az elmúlt időszakban, mint ahogy azt teszi a Főkert is: a 2021 tavaszán induló Vadvirágos Budapest program keretében az ökologikusabb fenntartás felé lépnek azzal, hogy extenzív, vagyis terjeszkedő gyepgazdálkodási programot vezetnek be.

Az első körben kísérleti projektként több mint 28 hektárnyi területen alakítanak ki rovarbarát zöldfelületeket a fővárosi parkokban és zöldsávokban.

Elsősorban kevésbé frekventált helyen alakítják ezeket, ahol az ott kikapcsolódni vágyókat nem zavarja, és a „méhlegelőre” csábítandó beporzó fajokat sem zavarja az emberi tevékenység. A városi réteket tájékoztató táblákkal is ellátja a Főkert, hogy a parkhasználókat informálják: nem zöldfelület fenntartási hiányosságról, hanem tudatos ökologikus zöldfelület-gazdálkodásról van szó. Azt, hogy a Főkert hol alakít ki méhlegelőket, itt nézheti meg.

Így lehet saját méhlegelőnk

Bárki kiveheti a részét abból, hogy Budapesten egyre több méh lehessen, és növekedjen a biológiai sokszínűség: a Főkert szerint ezt kétféleképpen tehetjük meg.

Az egyik, hogy ültethetünk vadvirágokat és nektárdús növényeket, akár csak az erkélyünkön egy virágládában, a másik pedig, hogy telepíthetünk rovarhotelt. „Kereskedelmi forgalomban számos, változatos összetételű vadvirág magkeverék kapható, melyeket a kert egy ritkábban használt részén elvetve szemet gyönyörködtető, színes méhlegelő rétet hozhatunk létre, de egy minirétet, „méhbisztrót” egy balkonládában, akár a belvárosban vagy egy lakótelepen is létrehozhatunk” – javasolják. A rovarhotelek pedig olyan mesterséges tárgyak, melyek a magányos darázs- és méhfajok talajba, korhadt fákba vagy partfalakba fúrt járatait imitálják: nádszálakból, lyukacsos téglákból, bambuszrudakból vagy kifúrt farönkökből akár mi magunk is készíthetünk ilyet, de készen is vehetünk rovarhoteleket.

(Forrás: hvg.hu Kép: pixabay.com)

search icon