Éghajlatváltozási káralapról tárgyaltak a klímakonferencián
Éghajlatváltozási káralapról tárgyaltak a klímakonferencián

Az éghajlatváltozási tárgyalások résztvevői pénteken egy olyan európai uniós javaslatot fontolgattak, amelynek célja, hogy feloldja az éghajlatváltozás okozta katasztrófák sújtotta országok finanszírozása körüli patthelyzetet, és közelebb vigye az ENSZ egyiptomi éghajlatváltozási csúcstalálkozóját a végső megállapodáshoz.

Az EU javaslata szerint a legsebezhetőbb országokban a veszteségek és károk fedezésére külön alapot hoznának létre, amelyet azonban széles adományozói körből finanszíroznának. Ez azt jelenti, hogy a nagy kibocsátású feltörekvő gazdaságoknak, például Kínának is hozzá kellene járulnia, ahelyett, hogy az alapot csak a gazdag országok finanszíroznák, amelyek történelmileg a legnagyobb mértékben járultak hozzá a globális felmelegedéshez.

Mi azt javasolnánk, hogy hozzunk létre egy veszteség- és kárelhárítási alapot a legsebezhetőbb országok számára

 – mondta Frans Timmermans, az EU éghajlat-politikai vezetője a COP27 csúcstalálkozón.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió korábban ellenezte az ötletet, mivel attól tartottak, hogy ez ajtót nyithat a spirális felelősségvállalásra azon országok előtt, amelyek kibocsátása történelmileg jelentősebb.

Az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés miatt elárasztott Maldív-szigetek éghajlatvédelmi minisztere szerint az EU új ajánlata felcsillantotta a reményt az éghajlatváltozás által veszélyeztetett országok körében, hogy sikerülhet megállapodni.

Az EU feltételekhez kötötte ajánlatát, többek között ahhoz, hogy az országok vállalják, hogy fokozzák a bolygót felmelegítő kibocsátások csökkentésére irányuló törekvéseiket. A 27 országot tömörítő EU az egyik legambiciózusabb klímacéllal rendelkezik a legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátók közül, és sürgette Kínát, hogy javítsa a saját céljait.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a fejlett országoknak teljesíteniük kell a fejlődő országok finanszírozására vonatkozó kötelezettségüket, és minden országnak konkrét intézkedésekre kell átültetnie éghajlat-politikai célkitűzéseit.

Henry Kokofu, az 58 országot tömörítő, az éghajlatváltozás által veszélyeztetett országok fórumát képviselő különmegbízott elmondta, hogy a csoport támogatja az alap létrehozásának lehetőségét, amely a legjobban megfelel az EU által javasoltaknak, de hozzátette, hogy határozott kötelezettségvállalást szeretne látni.

(forrás: reuters.com)

search icon