Egy barlangban talált gyermekfog átírhatja, amit eddig az emberiség korai történelméről gondoltunk
Egy barlangban talált gyermekfog átírhatja, amit eddig az emberiség korai történelméről gondoltunk

Egy franciaországi barlangban felfedezett gyermekfog lehet az első bizonyíték arra, hogy a modern ember körülbelül 54 000 évvel ezelőtt, azaz mintegy 10 000 évvel korábban érte el Nyugat-Európát, mint korábban gondolták.

A lelet arra utal, hogy a Homo sapiens egykor a Neandervölgyiekkel együtt élhetett a régióban, mielőtt utóbbiak kihaltak volna. A Science Advances című tudományos folyóiratban közzétett kutatás szerint a Homo sapiens gyermekéhez tartozó megkövesedett zápfogat a Rhone-völgyben található Grotte Mandrin nevű barlangban találták. Ludovic Slimak, a Toulouse-i Egyetem professzora, aki a leletet készítő csoportot vezette, elmondta, hogy a felfedezés „szó szerint átírja az összes történelemkönyvünket”.

A Neandervölgyi egy kihalt emberfajta, amely 400 000 évvel ezelőtt kezdett élni Európában és Nyugat-Ázsiában. Bár a tudósok bizonytalanok kihalásuk okát illetően, a jelenlegi elmélet szerint a kihalás körülbelül 40 000 évvel ezelőtt történt, nem sokkal azután, hogy a Homo sapiens Afrikából Európába érkezett. Az új leletek arra utalnak, hogy a Rhone-völgyi barlangot felváltva lakta a neandervölgyi és a homo sapiens.

A régészek ezt a barlang fenekén több ezer év alatt lerakódott különböző üledékrétegekben talált fosszilis bizonyítékok feltárásával állapították meg. A kutatók radiokarbon technikával keltezték a lelőhely rétegeit, és minél alacsonyabb volt a réteg, annál messzebbre láttak vissza az időben. A Homo sapiens gyermekfogát tartalmazó réteg, amely körülbelül 54 ezer évre datálható, a Science folyóirat szerint Neandervölgyiek fogait tartalmazó különböző rétegek közé volt beékelődve.

Forrsá (businessinsider.com)

search icon