Egy élelmiszer, amelyet nagyon könnyű félreismerni, de egészségesebb, mint gondolnád
Egy élelmiszer, amelyet nagyon könnyű félreismerni, de egészségesebb, mint gondolnád

A kakaó leginkább a csokoládégyártásban betöltött szerepéről híres. Egyes kutatások azonban feltárták, hogy tartalmaz olyan fontos vegyületeket, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre.

A polifenolok természetes antioxidánsok, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a gyümölcsök, zöldségek, tea, csokoládé és a bor. Számos egészségügyi előnnyel hozták már ezeket összefüggésbe, beleértve a gyulladások csökkentését, a jobb véráramlást, az alacsonyabb vérnyomást, valamint a koleszterin- és vércukorszint javulását. A kakaópor a polifenolok egyik leggazdagabb forrása.

A kakaó segíthet csökkenteni a vérnyomást, egyúttal csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát is egyes kutatások szerint.

Amellett, hogy a kakaó pozitív hatással van az életkorral összefüggő mentális degenerációra, az agyra gyakorolt hatása is javíthatja a hangulatot és a depresszió tüneteit.

Sok egyéb hasznos tulajdonság mellett számos tanulmány vizsgálta a kakaó fogszuvasodás és fogínybetegségek elleni védőhatását. A kakaó antibakteriális és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a száj egészségére gyakorolt hatásához.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

search icon