Egy indiai vállalat vegán bőrt fejleszt
Egy indiai vállalat vegán bőrt fejleszt

Létezik egy új anyag, amelyet az állati bőr fenntartható alternatívájaként fejlesztenek ki. Finom és sima tapintású, mint a puha báránybőr, és az útja egy váratlan helyen kezdődik: a virágoknál. Indiában egy új vállalat ezt a lehetőséget fedezte fel.

A Phool nevű kanpuri székhelyű startup készíti a Fleather nevű anyagot. Ezzel a vállalat része lett a növényi és gombaalapú bőralternatívákat gyártó vállalatok feltörekvő trendjének. Ezeknek közös célja, hogy megzavarják a hagyományos bőripart, és tőkét kovácsoljanak a vegán divat iránti növekvő érdeklődésből.

Kezdeti kísérleteik eredményeként egy vastag, hungarocell típusú anyagot hoztak létre, amelyet csomagolásra lehetett felhasználni

– írja cikkében a BBC.com.

A kutatók azonban hamarosan rájöttek, hogy a mikrobiális növekedés textúrája furcsán ismerősnek tűnik. A vállalat eddig több Fleather prototípust, pénztárcákat, táskákat, szandálokat és edzőcipőket tudott készíteni.

Ez volt a Fleather kezdete, amelyet a Phool vállalat 2021-ben kezdett el gyártani. Az anyag előállításához ma a csapat egy inkubátorban lévő lombikokban kis mennyiségű mikrobával kezdi, amelyeket fokozatosan nagyobbra növeszt a tápanyagban gazdag virágfolyadékkal való etetésükkel. Amint a szabadon folyó folyadék sűrű iszappá alakul, ami azt jelzi, hogy a mikrobák elérték az érettséget, a keveréket tálcákba öntik, hogy a szálas növekedést folyamatos lap alakjára ösztökéljék.

Ez az új alternatíva sokkal kedvezőbb a környezetre nézve, mint a valódi állatbőr. Az állatokból származó bőr előállítása számos környezeti kockázatot rejt magában. A bőr előállítása energia- és vízigényes, és az állati bőr cserzésének és vegyi anyagokkal való kezelésének folyamata során mérgező nehézfémek szabadulhatnak fel, amelyek mérgezhetik a víztesteket. Az állati bőr előállításához szükséges szarvasmarha-tenyésztés ugyanakkor üvegházhatású gázokat termel, és hozzájárul az erdőirtáshoz.

Emellett ez a módszer a műbőr kihívója is lehet. A legtöbb műbőr fosszilis tüzelőanyagokból származó műanyagból készül, de a bioanyagokból készült fenntartható bőralternatívák világszerte felbukkannak.

(Forrás: bbc.com)

search icon