Egy magyar hölgy,  aki  „mesélő gyöngyökkel” hozza közel Afrikát
Egy magyar hölgy,  aki  „mesélő gyöngyökkel” hozza közel Afrikát

Tóth Mariann sokoldalú egyéniség: író, újságíró, ékszertervező és gyöngyművész egy személyben. Életútja sem tipikus, éveket élt és dolgozott a fekete kontinensen, közelebbről a nyugat-afrikai Ghánában. Itteni élményeiről, tapasztalatairól mesélt az egy.hu magazinnak.

Megtudjuk tőle, hogy Afrikában az ékszereknek szimbolikus jelentésük van, főként a törzsi világban, ami még a mai napig nagyon meghatározó a mindennapi életben.

Egykoron főként a természetben talált alapanyagokból, kagylóból, állati csontból, fogakból, magokból készültek a kiegészítők, majd a kereskedők elhozták az üveggyöngyöket, amiket számukra értékes termékekre – elefántcsontra, aranyra vagy épp rabszolgára – cseréltek. Idővel azonban a helyi kézművesek is elkezdték gyártani a gyöngyöket, főként újrahasznosított üvegből.

Az újrahasznosítás nemcsak azért fontos, mert ez egyfajta elérhető alapanyag ott, ahol nincs üveggyártás, hanem mert értéket teremt. Például munkát ad sok-sok embernek. – teszi hozzá Mariann, aki annyira megszerette az afrikai ékszerkultúrát, hogy ebből inspirálódva saját sikeres „kollekciókat” készít, amely AfroBeadyac néven idehaza is egyre ismertebb és népszerűbb.

(Forrás: egy.hu Kép: instagram.com – újrahasznosított, kézzel festett üveggyöngyök)

search icon