Egyedülálló úszófalu épül a Tisza-tavon
Egyedülálló úszófalu épül a Tisza-tavon

Magyarországon egyedülálló úszófalut épít az abádszalóki Abádi Kikötőben a kikötő tulajdonosa, a tizenhét, cölöpökön álló, télen is lakható házból az első tíz idén júniusra készül el. A speciális otthonokat építő vállalkozó, Hoffer Ferenc elmondta, hogy a projekt tervezett költsége mintegy nyolcszázmillió forint, a házak árát a leendő tulajdonosok fizetik, a partfejlesztést és a kapcsolódó beruházásokat a cége finanszírozza.

Az építkezés helyszíne, a kikötő árvízvédelmi, Natura 2000-es területen található, ezért kellett olyan megoldást találni, amely alkalmazkodik a rendszeres vízszintemelkedést hozó áradásokhoz, így az úszóházak árvíz idején a cölöpökön felúsznak, majd az ár levonulásakor „visszaülnek” a cölöpökre. Az energiahatékonyság jegyében a könnyűszerkezetes házakat napelemekkel is felszerelik.

A cégtulajdonosnak nem ez az első látványos fejlesztése a Tisza-tónál, hiszen az elmúlt években az Abádi Kikötő teljesen megújult, és ma már a térségben turisztikai központtá vált. 

A telex.hu riportja szerint ugyanakkor a helyiek közül nem mindenki nézi jó szemmel a fejlesztést, mert úgy érzik, hogy a turizmusnak mindent alárendelnek a településen. Ugyan munkahelyteremtés szempontjából előnyösek a turisztikai beruházások, de a helyiek már nem tudják élvezni a tó nyújtotta rekreációs lehetőségeket. A riport szerint ha valaki abádszalókiként le akar menni a Tisza-tó partjára horgászni vagy strandolni, akkor el kell mennie a szomszédos Kiskörére vagy Tiszaderzsre, mert a településen a turisztikai szolgáltatások számára elkerítették az erre alkalmasa partszakaszokat.

(MTI és telex)

(fotó: Wikimedia)

search icon