Több mint 5 tonna hulladékot halásztak ki a Tisza-tóból
Több mint 5 tonna hulladékot halásztak ki a Tisza-tóból

A II. Tisza-tavi PET Kupán a résztvevők a Tisza-tó Tiszafüred és Kisköre közötti szakaszán több mint 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. A szervezők idén két további eseményt szerveznek a vizek megtisztításának céljával.

A most megtisztított szakaszt két éve már megtisztították a petkalózok. Azonban a főként Ukrajnából és Romániából az év eleji áradásokkal érkező hulladék szinte semmissé tette akkori munkájukat. A hulladék sok helyen már a vízen evezve láthatóvá vált a szárazföld mellett, majd a partra kikötve és az ártéri erdőben kutatva egyes helyeken óriási szennyezés fogadta a résztvevőket.

A tizenegy csapat három vízen töltött nap alatt 1222 zsák szemetet gyűjtött. Mivel a PET Kupa egyik kiemelt célja, hogy az összegyűjtött hulladék felhasználható része újrahasznosításra kerüljön, ezért a résztvevők a hulladék nagyobb részét már a parton, vagy saját pethajójuk fedélzetén válogatták át.

II.TIsza-tavi PET Kupa – első nap a vízen

📢A csapataink vízre szálltak és Tiszafüredtől Tiszaszőlősig tisztították a Tiszát és az ártereit! A szakaszról több mint másfél tonna hulladékot emeltek ki, a petkalózok munkáját szúnyogok hada követi szoros emberfogásban. A lelkesedés, a versenyszellem és a csípések száma folyamatosan nő! 🦟⛵️💪

Posted by Pet Kupa on Sunday, June 13, 2021

A több mint 5 tonna összegyűjtött hulladék kb. 50%-a a vízen pille könnyedséggel úszó műanyag palack, az egyéb hulladékok között hűtőket, TV készüléket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat) is találtak a résztvevők. Tisza-tavi versenyen gyűjtött hulladék újrahasznosítható része, kb. 60%-a a hazai vállalkozások munkájának köszönhetően kerül vissza az anyagok körforgásába.

A PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület idén még két folyami verseny megrendezését tervezi: augusztusban a Felső-Tiszán, szeptemberben pedig a Bodrogon szerveznek pethajós próbatételt.

Bővebb információk és részletek a PET Kupa oldalán olvashatók.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítókép – facebook.com/petkupa

search icon