Egyetlen indiai orrszarvút sem terítettek le az orvvadászok 2022-ben
Egyetlen indiai orrszarvút sem terítettek le az orvvadászok 2022-ben

1977 óta először fordult elő, hogy a világ legnagyobb indiai orrszarvú populációjával rendelkező Kaziranga Nemzeti Parkban egyetlen állat sem lett orvvadászok áldozata.

Az északkelet-indiai Asszámban található parkban 2200 orrszarvú él – ez a faj összes egyedének kétharmada. A feketepiacon értékes szarvuk és csontjaik miatt vadászott állatból 2000 és 2021 között több mint 190-et öltek meg, a rekordot pedig a 2013-14-es szezon jelentette, amikor 27 rinocérosz esett a vadorzók áldozatává.

A helyi vad- és rendőrök intézkedései nyomán azonban tavaly egy állat sem pusztult el az orvvadászok keze által. Az asszámi rendőrség szerint tavaly 58 orvvadászt tartóztattak le, öten megsérültek és négyen meghaltak. A hatóságok tervei szerint a vadorzók mellett a kereskedőkre nehezedő nyomást is fokozzák majd.

Az indiai orrszarvúk védelme összességében sikeresnek tekinthető. Ahogy a Reuters írja, a 20. század fordulóján a fajnak már csak 200 egyede élt. Innen sikerült számukat feltornázni, ma nagyjából 3700-an élhetnek bolygónkon.

search icon