Egyre több, az éghajlatváltozás mérséklését célzó befektetést eszközölnek az uniós cégek
Egyre több, az éghajlatváltozás mérséklését célzó befektetést eszközölnek az uniós cégek

Az Európai Beruházási Bank (EIB) új tanulmánya szerint a COVID-19 negatív gazdasági hatásai ellenére növekszenek az EU-s vállalatok befektetési az éghajlatváltozás mérséklését célzó programokba és technológiákba.

A kutatás megállapításai szerint, bár a klímaváltozás hatásai még nem érintik igazán a kontinens vállalkozásait, elkötelezettségük annak mérséklése mellett egyre magasabb. Az EIB összesen 13 500 vállalatot kérdezett meg, melyek több mint 45%-a fektetett klímaváltozás kockázatait csökkentő kezdeményezésekbe vagy technológiákba.

A jelentés regionálisan is vizsgálta az eltéréseket. Ezek alapján térségünkben, a közép- és kelet-európai régióban a legalacsonyabb a befektetők aránya (32%), míg Dél-Európában valamivel magasabb (38%), Nyugat- és Észak-Európa pedig kiemelkedik a mezőnyből (50%). Országok szintjén nagyobb a szórás, míg például Finnországban 62% ez a mutató, addig Írországban 19%, Görögországban pedig 18%.

Magyarország nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el. A kutatás szerint a hazai cégek 50%-a meghatározta a saját klímacéljait, ami majdnem 10%-al magasabb mint az EU-s szint, azonban a befektetések aránya alacsonyabb a közös átlagnál.

Az energiahatékonysági beruházásokat vizsgálva megállapítható, hogy az uniós cégek több mint 40%-a eszközölt már ilyen jellegű beruházást, ami kifejezetten biztató, bár ahogy az EIB is jelzi, van még hova fejlődni. Megállapításaik szerint kontinens szerte növelni kell a vállalatok tudatosságát az éghajlatváltozás veszélyeivel kapcsolatban, ami valószínűleg növeli majd az ezek mérséklésére fordított befektetéseket is.

Az EIB alelnöke, Ricardo Mourinho Félix a jelentéssel kapcsolatban kitért arra, hogy a tudatosság növelése mellett a jogszabályi környezet és az előírások átláthatósága, valamint a megfelelő ösztönzők beépítése lehet a zöldebb gazdaságra való áttérés kulcsa. (smart-energy.com)

search icon