Egyre több erdőben töltődhetünk fel hazánkban
Egyre több erdőben töltődhetünk fel hazánkban

A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldásokat jelentenek az élet jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez – közölte az agrárminisztert. Nagy István a Normafán az Eötvös Parkban történő faültetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a fák csökkentik a hőmérsékletet, visszatartják az éltető vizet, megkötik a széndioxidot és lombkoronájuk megszűri a szennyezett levegőt.

A fővárosi erdők megléte nem magától értetődő dolog, aktív szakmai munka kell a fenntartásukhoz

Kiemelte, hogy az erdők nélkülözhetetlen testi-lelki felüdülést nyújtanak, amire egyre nagyobb a társadalmi igény is: a koronavírus-járvány időszakában 25-30 százalékkal nőtt az erdők látogatottsága, különösen a nagyobb települések környékén.

A miniszter hozzátette, hogy a kormányzat kiemelt figyelmet fordít az erdők és azon belül a városi erdők megőrzésére és fejlesztésére. Az Agrárminisztérium 2020-ban a Településfásítási programjával a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezését indította el, melynek köszönhetően 1,5 milliárd forintból 1350 településen 36 ezer sorfát ültethetnek el a programban részt vevők. Az állami erdőgazdaságok parkerdő-fejlesztési programot is indítottak, amelynek eredményeként idén több mint 2200 hektár erdőt minősítenek át, 10 százalékkal növelve a nagyobb települések környékén lévő állami parkerdők területét. A fővárosban és környékén a Pilisi Parkerdő Zrt. 620 hektár erdőt minősít át parkerdővé.

Nagy Istvánt elmondta, hogy az agrártárca célja, hogy a meglévő városi erdők kezelésekor minél nagyobb területen elsődleges szempontként jelenjen meg a lakosság rekreációs igényeinek kiszolgálása, valamint az erdők egészségvédelmi és klímavédelmi szerepe. Az AM ezért a Budapesti Fejlesztési Központtal közösen dolgozik a fővárosi és agglomerációs erdők fejlesztési tervén.

(MTI)

(fotó: pexels – mali maeder)

search icon