Egyre többen keresik a természetben a kikapcsolódási lehetőségeket

Egyre többen keresik a természetben a kikapcsolódási lehetőségeket
Egyre többen keresik a természetben a kikapcsolódási lehetőségeket

Az emberek egyre inkább a természetben keresik a kikapcsolódási lehetőségeket, amilyenek például a pénteken kezdődött Levendula Hetek programjai – fogalmazott Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára pénteken Tihanyban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park rendezvénysorozatának megnyitóján.

A járványhelyzetben felértékelődik a szabadban töltött idő, és a magyarok kedvelik a nemzeti parkok által nyújtott kikapcsolódási lehetőségeket. Egy reprezentatív közvélemény-kutatásra hivatkozva jelezte: az elmúlt három évben 15 százalékkal nőtt a magyar nemzeti parkok ismertsége, a válaszadók 94 százaléka hallott már róluk, 70 százaléka pedig tudatosan is kereste már programjaikat.

A hetek egyik legnépszerűbb programja a Levendula Szedd magad! akció a tihanyi bekötőút melletti ültetvényen, amely a virágzástól függően legkésőbb július elejéig tart.

–tette hozzá Rácz András.

Az államtitkár kitért rá: mára a nemzeti parkok lettek a magyar ökoturizmus legkeresettebb célpontjai. A 700 magyarországi ökoturisztikai létesítmény felét valamelyik nemzeti park üzemelteti, a nemzeti parkokat pedig évente mintegy 1,6 millióan keresik fel. Közülük is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a leglátogatottabb éves szinten félmillió vendéggel – tette hozzá.

Mások mellett beszédet mondott Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója is, aki a természet, a hagyomány és a megújulás fontosságáról szólva beszélt a levendula százéves hagyományairól, valamint arról is, hogy nemzeti parkjuk tíz éve Tihanyban nyitotta meg első látogatóközpontját a Belső-tó partján.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon