fbpx

Nem csak a hal-, de a vadhúsfogyasztásban is az európai mezőny végén kullogunk, pedig a vadhús nem csak különlegesen ízvilággal rendelkezik, de egészséges is. Szerencsére egyre több lehetőségünk van változtatni ezen szokásunkon.

Mivel a vadhús ára viszonylag magas, ritkán kerül az asztalunkra, a legtöbb helyen csak az ünnepek idején kerül fel a menüre. Pedig a nagyipari termelésben „gyártott” húsokkal szemben ízében és beltartalmi értékeiben is más minőséget képvisel, mégis az évi fél kilogrammot sem éri el a fejenkénti fogyasztás.

Az alacsony fogyasztásban persze az is közre játszik, hogy jóval korlátozottabban hozzáférhető, mint más húsok, hiszen a vásárlók által leggyakrabban látogatott üzletekben ritkán vagy egyáltalán nem kaphatók. A Vadex Zrt. pályázati pénzekből megvalósított, most induló vadfeldolgozó üzeme próbál változtatni ezen. A cég termékei a CBA Príma és a Spar üzletekben lesznek hamarosan elérhetők.

Fotó: Vadex Zrt.

Érdemes persze a húsfogyasztásunkat minél inkább minimalizálni, hiszen a klímaváltozás elleni küzdelemben ez az egyik legfontosabb lépés, de ha mégis a hús mellett döntünk néha akkor érdemes a vadhúst előnyben részesíteni, hiszen:

  • a vadhús alig tartalmaz zsírt az állatok természetes táplálkozása és a aktív életmódjuk miatt, viszont rengeteg ásványianyagot találunk benne, például kálciumot, magnéziumot, foszfort és vasat.
  • semmilyen hormont vagy antibiotikumot nem tartalmaz a hús, szemben a hagyományos „bolti” húsok legtöbbjével.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

search icon