Megvalósítható a 1,5°C-os hőmérsékleti cél elérése!
Megvalósítható a 1,5°C-os hőmérsékleti cél elérése!

A Leedsi Egyetem kutatói a világ több száz szakértőjével együtt dolgoztak az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legújabb jelentésén, amely a kibocsátások csökkentésének és az üvegházhatású gázok légkörből való eltávolításának módszereit értékelte.

A nap- és szélenergia költségei közel 85%-kal csökkentek az elmúlt időszakban. Ennek ellenére az üvegházhatású gázok átlagos éves kibocsátása a 2019-ig tartó évtizedben az emberiség történetének legmagasabb szintjét érte el.

Az energiaágazatban komoly átalakulásokra van szükség, beleértve a fosszilis tüzelőanyagok használatának jelentős csökkentését, a széles körű villamosítást, az energiahatékonyság javítását és az alternatív tüzelőanyagok, például a hidrogén használatát. E változtatások közül számos ráadásul javítja az egészséget és a jólétet, a foglalkoztatást és az egyenlőséget.

Ha ezekkel a változtatásokkal sikerül a kibocsátást a felére csökkenteni, akkor 2030-ig lehetővé válik a 1,5°C-os hőmérsékleti cél elérése a tanulmány szerint.

Forrás (enn.com)

search icon