Elfogadták az EU klímasemlegességre és a digitalizációra összpontosító új kutatási és innovációs programját
Elfogadták az EU klímasemlegességre és a digitalizációra összpontosító új kutatási és innovációs programját

Az Európai Bizottság hétfőn elfogadta az unió új kutatási és innovációs programjának, a Horizont Európának az első stratégiai tervét, amely a vonatkozó tevékenységek támogatásával kívánja biztosítani a klímasemleges Európa megteremtését, valamint a digitális korra való felkészülést.

A 95,5 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező Horizont Európa program a következő négy évben, stratégiai irányvonalakat határoz meg a megvalósítani kívánt kutatási és innovációs beruházásokhoz.

Mit tartalmaznak a tervek?

  • A nyitott stratégiai autonómia előmozdítása a kulcsfontosságú digitális, alap- és a kialakulóban lévő technológiák, ágazatok fejlesztése terén betöltött vezető szerep révén
  • Európa ökoszisztémáinak és biodiverzitásának helyreállítása
  • A természeti erőforrásokkal folytatott fenntartható gazdálkodás támogatása
  • Európa legyen az első digitalizált, körforgásos, klímasemleges és fenntartható gazdaság

A stratégiai terv ezenkívül meghatározza a Horizont Európa keretében támogatni kívánt társfinanszírozott és közös programozású európai partnerségeket és uniós küldetéseket:

  • A partnerségek olyan kritikus területekre terjednek ki, mint az energia, a közlekedés, a biodiverzitás, az egészségügy, az élelmiszeripar és a körforgásos gazdaság.
  • Célokat tűz ki az európaiak mindennapi életét meghatározó olyan globális kihívások kezelésére, mint a rák elleni küzdelem, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, az óceánok védelme, a városok zöldebbé tétele, valamint a talaj egészségének és az élelmiszer-ellátásnak biztosítása.
  • A különböző tudományágakon és szakpolitikai területeken átívelő eszközök széles skáláját alkalmazó uniós prioritások kutatási kezdeményezéseken, szakpolitikai intézkedéseken, vagy akár jogalkotási kezdeményezéseken keresztül is foglalkoznak majd a felsorolt kérdésekkel.

A terv irányvonalai kiterjednek a nemek közötti egyenlőségre is.

(MTI)

(fotó: pixabay)

search icon