Elfogták a szökevényt, 18 kilót gomboltak le róla
Elfogták a szökevényt, 18 kilót gomboltak le róla

Három éven át volt szökésben egy juh Új-Zélandon, ezalatt pedig akkora gyapjat növesztett, ami alól már ki sem látott. A nyírás után 18,6 kilóval lett könnyebb a Shrekapo névre keresztelt állat.

Nem Shrekapo volt az első elkóborolt, óriás bozontot növesztő juh. A most megtalált állat nevét részben a Shreknek nevezett, 2004-ben 6 év szökés után megtalált birkáról kapta, melyről akkor 27 kiló gyapjút nyírtak le.

Az elkóborolt Shrekapo valószínűleg magányosan élt az elmúlt években. Megtalálói szerint a hegyekben, sziklák között bujkálhatott, ahol az elmúlt években néhányszor látták is, de megtalálni sosem sikerült.

A juhot a húsvéthétfői termelői piacon nyírták meg Tekapóban, háromszáz helybéli előtt. A birkáról lenyisszantott 18,6 kilós bunda az állat 40 kilós testsúlyának majdnem a felét tette ki, ráadásul szárazon. Belegondolni is szörnyű mekkora lehetett a súlya, ha Shrekapo elázott. Mindenesetre most ő is megkönnyebbülhetett, gyapjából pedig számos ruhadarab készülhet, például mosást sem nagyon igénylő merinó pólók. (Guardian)

search icon