Elfogytak a rákok, felfüggesztik a halászatukat
Elfogytak a rákok, felfüggesztik a halászatukat

Alaszkában idén elmarad a rákszezon, a Bering-tengeren lényegében elfogytak a rákok. A Bristol-öbölben már tavaly sem engedélyezték a fogást, ugyanis a legnagyobb arányban halászott tengeri pók állománya lényegében összeomlott. A háttérben a túlhalászat és a klímaváltozás miatt melegedő tengervíz állhat.

A helyi tengeri pók populáció néhány éve még rekordmagasnak számított, azonban egyelőre tisztázatlan okokból, a tavalyi szezon előtt az állomány 90%-a eltűnt – vagy elpusztultak, vagy elvándoroltak a térség vizeiből. Mindez súlyos csapást mér a helyi halászokra, illetve a rákászatból élő közösségekre. A tisztviselők ezzel tisztában is vannak, de ahogy a Washington Post cikke fogalmaz, a gazdasági szükségletek és a természetvédelem között egyensúlyt kellett teremteniük.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) kutatói egy évtizede dokumentálják a tengeri pókok számának folyamatos csökkenését. Ebben csak az említett rekordévek (2018–19) számított kivételnek, amikor a szokásosnál sokkal több fiatal egyedet találtak az tengerfenéken. A fokozatosság azonban a populáció hirtelen összeomlásával eltűnt a rendszerből.

A kutatók azt gyanítják, hogy a háttérben az elmúlt évek melegebb hőmérséklete húzódik meg – a túlhalászat mellett. Alaszkában a nyarak és a tengervíz is melegebbek lettek, ennek a hatására pedig a szezonális tengeri jég is nagyrészt eltűnt. Mint írják, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának friss jelentése szerint a hőmérséklet emelkedése miatt az olyan fajok, mint a tengeri pókok, északabbra vagy a mélyebb tengerekbe kényszerülhettek.

Egy 2020-as tanulmány szintén arról számolt be, hogy a faj élőhelyének földrajzi kiterjedésében észlelhető csökkenés összefüggésbe hozható a felmelegedéssel.

search icon