Elismerést kapott a kétszertermő körte és a pannon méh
Elismerést kapott a kétszertermő körte és a pannon méh

Tegnap, május 22-e a volt biológiai sokféleség nemzetközi napja, melynek idei jelmondata: „A megoldás részei vagyunk.”

A Biológiai sokféleség egyezmény elfogadásának 30 éves évfordulója és a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából az Agrárminisztérium a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal (NBGK) közösen elindítja az ”Év tájfajtája és haszonállata” szemléletformáló kezdeményezést, ezzel is ráirányítva a figyelmet az agrobiodiverzitás, ezen belül egyedi és változatos genetikai értékeink megőrzésének fontosságára.

Az idei év kiválasztottjai egy hazai gyümölcs tájfajta, a kétszertermő körte, valamint a pannon méh, amelyek – azon túl, hogy védendő értékeink – a beporzáson keresztül is szoros kapcsolatban vannak egymással.

A kezdeményezés célja annak bemutatása, hogy a szupermarketek polcain megtalálható gyümölcs- és zöldségfajtákon túl rengeteg helyi viszonyokhoz alkalmazkodott fajta található meg még mindig Magyarországon.

Az élővilág sokfélesége – a biodiverzitás – önmagában is érték, környezetünk stabilitását és alkalmazkodóképességét is biztosítja, vagyis ez teszi a Földet az ember számára élhető hellyé.

A biológiai sokféleség az emberi élethez elengedhetetlen szolgáltatásokat, úgynevezett „ökoszisztéma szolgáltatásokat” is nyújt. Az egészségesen működő biológiai rendszerek többek között az egészséges élelmiszert, a természetes gyógyszer-alapanyagot és egyéb nyersanyagot, az iható vizet, a tiszta levegőt, a nyugodt és rekreációra alkalmas élőhelyet biztosítják számunkra, az emberek számára is sok más élő szervezettel egyetemben.

(Forrás: sokszinuvidek.24.hu Kép: pexels.com – csak illusztráció!)

search icon