Elon Musk miatt pusztulnak a madarak?
Elon Musk miatt pusztulnak a madarak?

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (FWS) közleménye szerint a SpaceX dél-texasi rakétakilövőjének bővítése összefüggésbe hozható a környező területen élő egyes madárfajok számának csökkenésével.

A SpaceX a Boca Chicában található telephelyen szeretné tesztelni új, Starship Super Heavy rakétáját, ehhez pedig egy újabb kilövő- és leszállóhelyet is akarnak létesíteni. Az FWS szerint azonban a cég növekedése a térségben már eddig is negatív hatással volt a veszélyeztetett parti madárfajokra.

Nem világos, hogy mi történt az „eltűnt” pacsirtákkal, de ha a SpaceX tevékenységei a Boca Chica-i populáció több mint felének elvesztéséhez vezettek, akkor az egész, veszélyeztetett élőhelyet érintik.

–írja az FWS

Az korábbi természeti károk hátterében olyan tényezők állhatnak, mint a rakétatesztek és robbanások magas zajterhelés, a lökéshullámok miatti nyomásváltozás miatt az állatok belső szerveinek sérülése, illetve a rakétatörmelék miatti élőhelypusztulás.

A telephely további bővítéséhez, illetve a Statrship fellövéséhez a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) engedélye szükséges, akik május 31-ig tervezik befejezni a környezetvédelmi felülvizsgálatot. Ehhez a hivatal számos helyi környezetvédelmi szervezet és szakember kutatásait is figyelembe fogja venni, így az FWS álláspontja is részét képezheti a végső döntésnek.

Musk korábban úgy nyilatkozott, hogy a Starship, mellyel a Hold vagy később akár a Mars elérésére készülnek, idén állhat először Föld körüli pályára. (CNBC)

search icon