Emberiség: a klímaváltozás globális vészhelyzet

Emberiség: a klímaváltozás globális vészhelyzet
Emberiség: a klímaváltozás globális vészhelyzet

Az ENSZ és az Oxfordi Egyetem a világ 50 országában összesen 1,2 millió embert kérdezett meg a klímaváltozással kapcsolatban, az eredmények pedig megdöbbentőek lettek.

A 2020 október 7. és december 4. között zajló közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy az emberek 64%-a szerint az éghajlatváltozás globális vészhelyzetet teremtett. Sokatmondó, hogy az arány minden, a kutatásban részt vevő országban elérte az 50%-ot, a legmagasabb pedig Olaszországban és az Egyesült Királyságban volt, ahol a megkérdezettek 81% gondolta így.

A témában egyébként még sosem készült még ilyen széleskörű felmérés. Cassie Flynn az UNDP éghajlatváltozással foglakozó tanácsadója szerint egyértelmű, hogy az emberek változást akarnak és felmérés a kormányoknak is segít abban, hogy látva a többség aggodalmát, meghozzák a megfelelő intézkedéseket.

A kérdőív arra vonatkozólag is tartalmazott kérdéseket, hogy az emberek milyen klímavédelmi intézkedéseket tartanak fontosnak. A két legnépszerűbb kezdeményezés az erdők megvédése valamint a megújuló energiaforrások használata volt, egyaránt 50% feletti támogatottsággal, míg a legkevesebb pozitív válasz a növényi alapú étrendre való áttérésre érkezett (30%).

Az Oxfordi Egyetem szakértői úgy súlyozták az eredményeket, hogy az egyes országokra nézve a lehető legreprezentatívabbak legyenek. Erre azért volt szükség, mert nem egyenlő arányban vettek részt a kutatásban az egyes társadalmi és életkori csoportok.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian)

search icon