Energiahatékony épületek hitelezési kezdeményezéséhez csatlakozott az OTP
Energiahatékony épületek hitelezési kezdeményezéséhez csatlakozott az OTP

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma kiadott közleményében üdvözli és fontos klímabarát intézkedésnek tekinti, hogy az OTP Bank Nyrt. – az első hazai hitelintézetként –csatlakozott az Energiahatékony Jelzálog Kezdeményezés (Energy Efficient Mortgages Initiative, EEMI) európai platformhoz.

Az EEMI az energiahatékony ingatlanok építése, illetve és az ingatlanokon elvégzett energiahatékonyság-növelő beruházások kedvezményes hitelekkel történő ösztönzésére vállalkozik. A kezdeményezésben résztvevők nemzetközi partnerekkel és a projektben részt vevő hazai bankokkal való együttműködés segítségével a következőkhöz járulnak hozzá:

  • zöld jelzáloghitelek kockázatkezelésének fejlesztéséhez,
  • zöld jelzáloglevelek kibocsátásához
  • a hazai lakossági energiafelhasználás és a kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez.

Az MNB tavaly óta tagja az EEMI Tanácsadó Testületének, Magyarországon pedig 2020-tól kezdve tőkekövetelmény kedvezménnyel is ösztönzi az energiahatékony hitelezést. A jegybank fontosnak tartja, hogy a továbbiakban a hazai hitelintézetek nagy része kapcsolódjon be az energiahatékony lakáscélú hitelezésbe, demonstrálva ezzel azt, hogy fontosnak tartja szerepét a környezeti fenntarthatóságban pénzügyi termékein, szolgáltatásain keresztül is.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a jegybank nem rég publikált COVID-járvánnyal kapcsolatos élénkítő javaslatainak is része az épületek energiahatékonysága, melyet a zöld gazdaság egyik kitörési pontjaként tartanak számon. A klímaváltozás elleni küzdelem és a gazdaság élénkítése szempontjából is fontos a zöld lakóingatlan állomány növelése.

search icon