Érdemes a tehéntej helyett a növényi alternatívákat választani
Érdemes a tehéntej helyett a növényi alternatívákat választani

A növényi italok minden környezeti mutatóban (víz- és földhasználat, üvegházgáz kibocsátások) jobban teljesítenek, mint a tehéntej – írja a Másfélfok. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezek az alternatívák mentesek lennének a környezeti terheléstől. Egyes termékeknél a szállításból fakadó kibocsátások magasak, másoknál a vízlábnyom jelentős vagy épp a permetezőszerek használatához kapcsolódó ártalmak.

Általánosan elmondható, hogy termőföld-szükségletet tekintve jellemzően a tehéntej megtermeléséhez szükséges föld tizede elegendő a növényi italok előállításához. Épp ezért jó hír az, hogy ezek a termékek itthon is egyre terjednek, de ahogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen készített felméréséből kiderül, a terjedésük legfőbb hazai akadálya a magas ár és az alacsonyabb élvezeti érték az állati eredetű termékekhez képest.

A felmérésből az is kiderül, hogy bár egyre fontosabbak a környezeti szempontok a vásárlás során, a fogyasztók inkább egészségügyi és állatjóléti okokból döntenek mellettük.

Mint írják, a környezet terhelése szempontjából mindegyik alternatíva jobb, mint a tehéntej, de vannak buktatók is. A tehéntej előállítása során a vízigény, a földszükséglet és az üvegházhatású-gázkibocsátások mérőszámai jelentősen magasabbak a növényi italokéhoz képest. A képet itthon némileg árnyalja, hogy az alacsony mértékű hazai tejalternatíva-termelés miatt a tehéntej a szállítmányozás környezetterhelését tekintve egyelőre verhetetlen.

A cikkből az is kiderül, hogy bár a vízszükséglet tekintetében a legtöbb növényi ital előállítása során felhasznált víz mennyisége igen magas, de még így is csupán a fele, mint amit a tehéntej előállítása igényel. Az egyetlen kivételt az egyik legnépszerűbb tejalternatíva, a mandulaital jelenti, mely vízigény szempontjából sok esetben a többszöröse a tehéntejének, de átlagosan is azzal összehasonlítható mértékű.

A termőföld tekintetében általánosan elmondható, hogy a tehéntej megtermeléséhez szükséges földterület kevesebb mint 10%-a elegendő a növényi italokhoz. Mint írják, mindent összevetve a legjobb megoldás a szója valamint a zabitalok választása, de persze az is lényeges szempont, hogy ezeket minél közelebb állítsák elő.

A részletes, teljes cikk a Másfélfok oldalán olvasható.

search icon