Erdőtüzek terjednek a hőhullám sújtotta Európában

Erdőtüzek terjednek a hőhullám sújtotta Európában
Erdőtüzek terjednek a hőhullám sújtotta Európában

Több ezer tűzoltó küzd a halálos tüzekkel, amelyek a héten gsöpörtek végig Európán, miközben a kontinenst hőhullám sújtja. A tűzszezon idén a szokásosnál korábban érte el Európa egyes részeit a szokatlanul száraz, forró tavaszt követően, amelyet a hatóságok az éghajlatváltozásnak tulajdonítanak.

A franciaországi Bordeaux régió fenyőerdeiben öt napja folyamatosan tombol a kegyetlen tűz, míg a portugáliai erdőtüzek egy ember halálát okozták. Több mint 160 ember sérült meg, és a héten több száz embert evakuáltak a városokból.

Dél-Franciaországban mintegy 3000 tűzoltó küzd vízszállító repülőgépekkel a lángok ellen, Görögország pedig tűzoltó felszerelést küldött segítségül. Több mint 11 000 embert evakuáltak falvakból és kempingekből. A nehéz időjárási körülmények meghiúsították a régió legnagyobb tűzének megfékezésére tett kísérleteket, amely a bordeaux-i szőlőültetvények völgyétől délre fekvő Landiras városában kezdődött. Az erőfeszítéseket most arra összpontosítják, hogy tűzoltóautókkal bekerítsék a veszélyeztetett falvakat, hogy minél több házat megmentsenek.

Hasonló a helyzet Portugáliában is, ahol több mint 3000 tűzoltó küzdött az állampolgárokkal együtt, akik kétségbeesetten próbálták megmenteni otthonaikat az országszerte tomboló erdőtüzektől, amelyeket a szélsőséges hőmérséklet és a szárazság tüzelt fel.

A dél-spanyolországi Andalúziában 3000 embert evakuáltak a Malaga tartománybeli Mijas falu közelében keletkezett tűzvész miatt veszélyben lévő településekről. Mintegy 200 tűzoltó 18 repülőgép támogatásával próbálta megfékezni a tüzet. A hatóságok vizsgálják a tűz okát.

Horvátország és Magyarország is küzdött a héten erdőtüzekkel. Ebben a hónapban számos európai országban rendkívüli hőséggel kell szembenézni, ami az éghajlatváltozásnak tudható be.

Az Európai Unió tisztviselői a múlt héten arra figyelmeztettek, hogy a kontinensen eddig tapasztalt rendkívül száraz és forró nyár hátterében a klímaváltozás áll, és arra szólították fel az összes helyi hatóságot, hogy készüljenek fel az erdőtüzekre.

Forrás (independent)

search icon