Erőforrás-osztályozási keretrendszerrel a fenntartható európai erőforrás-gazdálkodásért
Erőforrás-osztályozási keretrendszerrel a fenntartható európai erőforrás-gazdálkodásért

2022-ben a nemzetközi együttműködés az energia és a kritikus nyersanyagok terén kiemelt helyen szerepel a napirenden. A kritikus nyersanyagok optimális felhasználása, amelyek iránti kereslet várhatóan tovább fog nőni, döntő fontosságú lesz a zöld átmenet megvalósításában az energia, a mobilitás és a digitális világ területén.

Ez lesz a középpontban az UNECE regionális fórumán, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátású átmenethez szükséges kritikus nyersanyagok fenntartható kezelésének és finanszírozásának fokozására irányuló együttműködésről szól, és amelyet szeptember 20-án, a COP27 konferenciát megelőzően rendeznek meg.

A 2022-es év folyamán egy sor magas szintű nemzetközi konferencia adott lehetőséget arra, hogy a kormányzat, az ipar és a civil társadalom érdekelt feleivel a fenntartható erőforrás-gazdálkodás ösztönzése érdekében párbeszédet folytassanak. A kulcsfontosságú eszközök között szerepel az ENSZ Erőforrás-osztályozási Keretrendszere (UNFC), amelyet az ENSZ fejlesztett ki, és amely az első széles körben elfogadott és nemzetközileg harmonizált rendszer a természeti erőforrások osztályozására és jelentésére.

Forrás: unece.org

search icon