Erősödnek a ciklonok az Indiai-óceánon a gyors felmelegedés miatt
Erősödnek a ciklonok az Indiai-óceánon a gyors felmelegedés miatt

A múlt héten az Arab-tengeren kialakuló Tauktae nevű, szokatlanul erős ciklon tépázta meg Indiát, ezen a héten pedig a Bengáli-öbölben kialakult Yaas ciklon fenyeget, a szakértők szerint azonban ez még csak a kezdet.

Évtizedek óta ostromolják nagy erősségű trópusi ciklonok az indiai szubkontinenst. A Guardian cikke szerint 1891 és 2000 között 93 ciklont regisztráltak az Indiai-óceán nyugati részén fekvő Arab-tengernél, melynek felszíni hőmérséklete általában 28 fok alatt marad.

Ehhez képest az Indiai-óceán melegebb, gyakran 28 fokot meghaladó vízhőmérsékletű keleti részén fekvő Bengáli-öbölnél ugyanezen időszak alatt 350 ciklon pusztított.

Az elmúlt években a felmelegedéssel párhuzamosan az Arab-tenger hőmérséklete is emelkedésnek indult, ennek nyomán pedig 2001 és 2021 között 28 ciklon képződött a térségben.

Az Atlanti- vagy a Csendes-óceánhoz viszonyítva az Indiai-óceán sokkal gyorsabban melegszik. Jól látható, hogy a tengerfelszín hőmérsékletének emelkedése szoros összefüggésben van a ciklonok intenzitásának és gyakoriságának változásával különösen az Arab-tengeren.

– mondta Roxy Mathew Koll az Indiai Trópusi Meteorológiai Intézet kutatója

Ez a folyamat különösen érzékenyen érintheti Indiát, melynek 1,3 milliárd lakójának 14%-a tengerparti körzetekben él, ráadásul a becslések szerint az kérdéses régiók lakossága 2060-ra akár háromszorosára is emelkedhet.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon