Új kék bálna csoportot fedeztek fel az Indiai-óceánon
Új kék bálna csoportot fedeztek fel az Indiai-óceánon

Jó hírek érkeztek az Indiai-óceánról, ahol egy nemzetközi kutatócsoport a világ valaha élt legnagyobb állatának egy új, eddig ismeretlen populációját fedezte fel.

A kék bálnák a világ minden óceánjában megtalálhatók, de a korábbi ipari mértékű vadászata miatt számuk vészesen megcsappant, így a faj a kihalás szélére sodródott. A kutatók most egy új csapatukat fedezték fel, méghozzá igen különleges módon.

A kék bálnák éneke nagyon mély hangfekvésű, jól felismerhető és a kutatók számára különösen kedvező, hogy minden egyes populációnak külön egyedi éneke van.

Bálnák dala

Az Endangered Species Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői új kék bálna dalról számolnak be, amely az Arab-tenger ománi partjaitól az Indiai-óceán közepén fekvő Chagos-szigetcsoport vizein át egészen a délnyugati Madagaszkárig hallható.

Salvatore Cerchio, az afrikai vízi állatvédelmi alap cetprogramjának igazgatója és a New England Aquarium tudósa vezette az énekelemzést, amelynek felvételei az Indiai-óceán keleti részén készültek. A kutató felismerte benne a kék bálnák énekét, de azt is, hogy ezt az éneket még sosem írták le.

Megdöbbentő, hogy a rengeteg kutatómunka után egyszer csak itt egy populáció, amelyről 2017 előtt senki sem tudott.

mondta Salvatore Cerchio

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon