Miért tértek vissza a kék bálnák több mint 40 év kihagyás után Spanyolország atlanti-óceáni partjaira?
Miért tértek vissza a kék bálnák több mint 40 év kihagyás után Spanyolország atlanti-óceáni partjaira?

2017 óta négyszer észleltek három különböző bálnát az északnyugat-spanyolországi Galícia partjainál. A legutóbbi észlelést augusztus 10-én jelentette a Bottlenose Dolphin Research Institute (BDRI).

A kék bálna a National Geographic szerint a Földön valaha élt legnagyobb állat, akár 100 láb hosszúra és 200 tonnássá is megnőhetnek. Hatalmas méretük azonban nem védte meg őket attól, hogy a 20. században majdnem kipusztulásig vadásszák őket. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 1966-tól kezdve védetté nyilvánította őket, de mára csak kis mértékben sikerült a rehabilitációjuk, és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió Vörös Listája szerint még mindig veszélyeztetettnek számítanak. Konkrétan Spanyolországban a bálnavadászat miatt majdnem a helyi kihalás szélére sodródtak, Galíciában egy tucat bálnavadászkikötő volt. Az ország végül 1986-ban tiltotta be a gyakorlatot, amikor elfogadták a kereskedelmi célú bálnavadászatra vonatkozó globális moratóriumot.

A bálnavadászati moratórium kulcsfontosságú tényező volt. Az 1970-es években, közvetlenül a tilalom bevezetése előtt a kék bálnák egy egész generációja tűnt el. Most, több mint 40 évvel később, azt látjuk, hogy annak a néhány túlélőnek a leszármazottai visszatérnek.

mondta Bruno Díaz, a BDRI-t vezető tengerbiológus

Díaz 2017-ben szúrta ki az első Spanyolországba visszatért kék bálnát, egy második bálnát 2018-ban láttak, és mindkettő 2020-ban tért vissza. Az idén nyáron felbukkant bálna a harmadik egyed.

Míg Díaz a visszatérést természetvédelmi győzelemként értékelte, más szakértők szerint ennek kevésbé reményteljes magyarázata lehet.

Pesszimista vagyok, mert nagy a valószínűsége annak, hogy az éghajlatváltozás jelentős hatással van a kék bálna élőhelyére. Először is azért, mert soha nem merészkednek az Egyenlítőtől délre, és ha a globális felmelegedés ezt a vonalat északra tolja, az élőhelyük csökken. Másodszor pedig, ha ez azt jelenti, hogy a táplálék, amit általában fogyasztanak, eltűnik, akkor amit látunk, az drámai, és nem olyasmi, aminek örülni kellene.

mondta Alfredo López, egy tengeri emlősökkel foglalkozó galíciai civil szervezet tengerbiológusa

Díaz szerint azonban nincs elég bizonyíték arra, hogy meg lehessen mondani, hogy az éghajlati válság szerepet játszik-e ebben. Ehelyett úgy vélte, hogy a bálnák visszatérésének más oka is lehet: a honvágy. A kutató elmondta, hogy az elmúlt években felfedezték, hogy a kék bálnák az emlékeik és nem az aktuális környezeti feltételek alapján vándorolnak és a múltbeli tapasztalatok megmaradtak a faj kollektív emlékezetében, és arra késztették őket, hogy visszatérjenek.

(Ecowatch)

(fotó: pexels – Rudolf Kirchner)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon